Fodfejl kan koste bank 25 mio.

DermaPharm i Randers trues på livet af et magtspil mellem stifteren og den nuværende ejer. Den store taber kan blive bankTrelleborg, der kom til at udlåne 25 mio. kr. til en person, der juridisk ikke kan tegne DermaPharm.

Ifølge et juridisk notat overså DermaPharm en ellers ufravigelig hovedregel om at undersøge, hvorvidt den person, der underskrev lånedokumenterne, nu også juridisk repræsenterede det firma, der fik bevilget lånet. Foto: Ole Lind. Foto: Ole Lind

En tilsyneladende alvorlig fodfejl begået af en ledende medarbejder truer med at koste den børsnoterede bankTrelleborg i Slagelse op imod 25 mio. kr.

Ifølge et juridisk notat, som Morgenavisen Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, overså banken en ellers ufravigelige hovedregel om at undersøge i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, om den person, der underskrev lånedokumenterne, nu også juridisk repræsenterede det firma, der fik bevilget lånet.

Og det gjorde den tidligere overlæge i Lægemiddelstyrelsen Jan Renneberg ikke, da han i forbindelse med sit køb af firmaet DermaPharm i Randers i fjor underskrev en aftale om en kassekredit på 25 mio. kr. med banken, fastslår det århusianske advokatfirma Interlex Advokater i et notat.

Derfor er DermaPharm sandsynligvis ikke bundet af kassekreditten.

Jan Renneberg greb nemlig fyldepennen og skrev under i banken, inden han formelt var ejer af firmaet.

Brugt rub og stub
Men heller ikke efter overtagelsen af virksomheden var Jan Renneberg på noget tidspunkt berettiget til at forpligte virksomheden med sin underskrift alene.

Ifølge virksomhedens bestemmelser skal der altid underskrifter fra hele bestyrelsen eller fra den adm. direktør til at gøre en aftale gyldig.

BankTrelleborg har dermed, ifølge notatet, udvist »høj grad af lemfældighed og uprofessionalisme«.

Pengene er i mellemtiden blevet brugt rub og stub. Og afdragene på det store lån er ikke betalt.

Derfor skyndte bankTrelleborg sig i august i år at opsige det store lån til Jan Renneberg. Det skete, kort efter, at tre ledende ansatte havde forladt banken med den tidlige adm. direktør Carlo Chow i spidsen.

Ledelsen af bankTrelleborg har ikke ønsket at forklare forløbet over for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tilbage sidder banken nu med aktierne i firmaet, som den fik som en del af sikkerheden for det store lån til Renneberg. Værdien er aktierne er dog yderst usikker, fordi Randers-virksomheden har en negativ egenkapital.

Lægevagter i Sverige
Banken har dog, ifølge notatet, fortsat et spinkelt håb om at hente de mange penge i Randers-virksomheden, hvis ellers bankens advokater i retten kan argumentere overbevisende for, at DermaPharm har udvist passivitet ved bare at lade, som om alt var i den skønneste orden.

Men det anses på forhånd for at være yderst usikkert.

Jan Renneberg har ifølge sine egne udsagn ikke en øre at gøre godt med. Derfor skal banken næppe gøre sig forhåbninger om at hente pengene hos ham.

Tværtimod må den tidligere overlæge i øjeblikket ty til lægevagter i Sverige for at tjene til dagen og vejen.

Renneberg, der efter jobbet i Lægemiddelstyrelsen var direktør for et kuldsejlet projekt med slankemidlet Speasy i samarbejde med slankeeksperten Arne Astrup, skylder angiveligt et større tocifret millionbeløb væk.

En del af Rennebergs gæld er de 50 mio.kr., som han i fjor købte DermaPharm for af selskabets stifter og ejer, den tidligere frisør Arndt Østergaard.

Den 60-årige stifter mener imidlertid at have 14 mio. kr. til gode i sit gamle firma. Derfor vil han forsøge at erobre magten over sit gamle firma, hvis ikke han får pengene. Det juridiske notat var købt og betalt af Arndt Østergaard i forsøg på at sparke benene væk under Jan Renneberg.

Økonomisk morads
Østergaard, der fortsat aflønnes i sit gamle firma som tilknyttet konsulent, ønsker at få en afklaring på det øjensynlige økonomiske morads i selskabet.

»Jeg vil da have mine penge. Og om ikke andet vil jeg forsøge at købe mit firma tilbage for at drive det videre,« siger Arndt Østergaard.

DermaPharm i Randers producerer med 60 ansatte og en fabrik på 7.000 kvm. hudplejemidler til bl.a. Coop-butikkerne.

Aktieselskabet er uden den lovpligtige bestyrelse, efter at både Arndt Østergaard og de øvrige bestyrelsesmedlemmer - med undtagelse af Jan Renneberg - har trukket sig ud af den. Dermed sidder Renneberg alene i bestyrelsen, der som minimum skal bestå af tre personer. Og uden hverken lovpligtig bestyrelse eller den nødvendige kassekredit er fremtiden for selskabet i øjeblikket uvis.

I god gænge
Ifølge Jyllands-Posten forsøger både Sparbank Vest og bankTrelleborg i øjeblikket at finde en løsning for virksomhedens fremtid med henblik på at sælge den til højstbydende investorer.

Ifølge Jan Renneberg er der to muligheder: Enten at han i en fart får skaffet kapital til den videre drift. Eller også at virksomheden sælges.

»Det er en brandærgerlig situation at stå i, fordi virksomheden nu er i en særdeles god gænge,« siger Jan Renneberg.

»Jeg indrømmer blankt, at jeg undervejs har været naiv og har troet på de forkerte mennesker,« siger Jan Renneberg.

Men Renneberg har to trumfer i ærmerne, der alligevel kan gøre ham til en særdeles holden mand. Han har nemlig patenter på dels en lovende øjensalve og dels et middel mod knogleskørhed. Begge patenter skønnes i branchen at kunne blive mange mio. kr. værd i de rigtige hænder.

BRANCHENYT
Læs også