Britisk storbank mærker boligkrisen

Den tredjestørste britiske bank, Barclays, erkendte torsdag at være ramt af den amerikanske boligkrise og nedskriver med 13,7 mia. kr.

Foto: AP/Tom Hevezi Foto: Tom Hevezi/AP.

Det har været et sort efterår for Storbritanniens tredjestørste bank, Barclays. I sidste måned tabte den kampen mod et konsortium ledet af Royal Bank of Scotland PLC om Hollands største bank, ABN Amro Holding. Og i går måtte bankens ledelse erkende, at banken i en række af mange andre banker måtte nedskrive 1,3 mia. pund (13,7 mia. danske kr.) som følge af sommerens kreditkrise på det amerikanske boligmarked.

Dagens meddelelse kom som en overraskelse.

Fredag havde rygter om en nedskrivning på op mod 10 mia. pund kombineret med et farvel til adm. direktør John Varley kortvarigt fået aktien til at falde med 10 pct. Men banken formåede at lægge låg på historien, og kursen stabiliserede sig.

Ikke desto mindre var tabet langt mindre end spekulationerne, hvorfor markedet reagerede positivt på nyheden. Ifølge David Buik fra Cantor Index opfattede det nærmest en beroligende nyhed.

»Alene det faktum, at det er mindre end to milliarder, er formentlig en stor lettelse,« sagde han til FT.

Nedskrivningen fordeler sig på 800 mio. pund for tredje kvartal og 500 mio. pund for oktober i investeringsbanken Barclays Capital. Dermed har banken accepteret, at en del af dens kautioner er værdiløse, idet en del amerikanske låntagere med stor sandsynlighed ikke vil være i stand til at betale.

Banken meddelte imidlertid samtidig, at man har tjent 1,9 mia. pund i løbet af årets første 10 måneder, hvilket er mere end sidste år.

»Dagens meddelelse demonstrerer styrken og robustheden i vores arbejde igennem året og især igennem oktober måneds voldsomme turbulens,« sagde John Varley i en pressemeddelelse.

Han sagde samtidig, at selskabet nu har indtaget en bevidst konservativ holdning til lånemarkedet og ikke forventede at skulle nedskrive yderligere.

Barclays' meddelelse kom desuden dagen derpå, efter at nationalbankdirektør Mervyn King i forbindelse med centralbankens kvartalsvise inflationsrapport havde malet flere sorte skyer på finanshimlen med en forudsigelse om, at fremtiden byder på lavere vækst, voksende inflation, et svagere boligmarked og faldende pund.

King advarede således om, at finanskrisen, der førte til stormløbet mod Northern Rock, langt fra er overstået, og det er Barclays nu blevet det første bevis for.

Læs også