Kritik af bankers flyttegebyrer

Bankkunder risikerer en regning på flere tusinde kroner for at skifte bank. De høje priser hæmmer konkurrencen, fordi gebyrerne får kunderne til at tænke sig om en ekstra gang, mener Forbrugerrådet.

Det kan være en dyr affære at skifte til en ny og billigere bank. Regningen kommer ofte uventet, efter at kunden har taget beslutningen om bankskiftet.

Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af en række eksempler, hvor bankkunder, der skifter til Danske Bank, er blevet opkrævet op til 1.750 kr. i gebyrer efter flytningen. Det hæmmer konkurrencen mellem bankerne, mener økonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum:

»Det er så mange penge, at det for en privatperson er adfærdsstyrende. Hvis der skal være mobilitet på bankmarkedet og dermed mulighed for stærk konkurrence, handler det om, at man har mulighed for at træffe et nyt valg. Det vil sige, at man ikke fra starten bliver forhindret af, at det er for dyrt at flytte.«

Der er store forskelle på, hvor meget de enkelte banker opkræver i flyttegebyrer. Danmarks tre største banker, Nordea, Danske Bank og Jyske Bank, har alle afskaffet flyttegebyrer undtagen dem, der vedrører flytningen af depoter med f.eks. aktier. Anderledes forholder det sig med en række af de mindre banker. Her opkræves gebyrerne typisk ud fra devisen - desto større engagement, desto højere flyttegebyrer. Det oplever Danske Bank, der årligt får omkring 100.000 kunder ind fra andre banker:

»Det bliver til et betydeligt tocifret millionbeløb om året. Og der er mange, der ikke er klar over gebyrerne, når de vælger at skifte bank. Vi kan mærke, at kunderne bliver sure over det,« siger Danske Banks pressechef, Jonas Torp.

Han støttes af Danmarks næststørste bank, Nordea:

»Vi oplever jævnligt, at kunder, der flytter over til os, skal betale en pris for at lukke en konto. Det kan være mellem 50 og 250 kr. for en konto, men vi kan ikke udelukke, at man f.eks. kan komme helt op på 1.750 kr. for at flytte et helt engagement,« siger pressechef i Nordea Claus Christensen.

Lolland er dyrest

..

Læs også