Flere klager over skjulte fejl

Der er sket en voldsom vækst i antallet af klager over ejerskifteforsikringer. Ankenævnet for Forsikring vurderer, at den udvikling vil fortsætte.

Foto: Bo Svane Foto:AP/Bo Svane

Der er sket en eksplosiv vækst i antallet af klager over skjulte fejl og mangler fra huskøbere.

Sidste år behandlede Ankenævnet for Forsikring 45 pct. flere klager over ejerskifteforsikringer end i 2003.

Samtidig udgør ejerskiftesager en stadig større del af det samlede antal klagesager, som ankenævnet behandler. Fra hver tolvte klage i 2003 til hver ottende sidste år.

»Vi regner med, at der desværre vil blive ved med at være en stigning i den type sager,« siger Henning Jønsson, direktør i Ankenævnet for Forsikring, som begrunder det med den stadig hyppigere udskiftning af fast ejendom.

Sagerne opstår, når skuffede boligkøbere lægger sag an mod deres forsikringsselskab, fordi det ikke vil dække de skjulte skader, som boligkøberen mener, der er på huset.

»Folk har de senere år stået på nakken af hinanden for at købe, og når man har købt dyrt, og hvedebrødsdagene er ovre, så kommer regningerne. Samtidig tegner stadig flere ejerskifteforsikringer,« siger Henning Jønsson.

For store forventninger
Han mener, at ordningen med ejerskifteforsikringer fortsat lider under, at boligkøbere har alt for store forventninger til, hvad sådanne forsikringer skal dække:

»Folk forventer, at et hus er fint indvendigt, selv om det er fra 1888. De har stadig den opfattelse, at forsikringen skal dække, hvis der er noget galt med huset, som ikke er nævnt i tilstandsrapporten. Men sådan er det ikke. Huset bliver sammenlignet med tilsvarende gamle huse. Det er ud fra det, at forventningerne fastsættes.«

Påtrængt forbedring
I erkendelse af, at der er store problemer med ordningen, nedsatte Justitsministeriet i juni 2006 et udvalg, der efter planen skal komme med forslag til forbedringer inden udgangen af 2008.

Det er påtrængt, mener Ankenævnet for Forsikring, for boligkøbere har ikke den nødvendige viden for at kunne bruge de gældende regler.

Har man købt et hus fra 1960, dækker ejerskifteforsikringen således ud fra, hvordan huse blev bygget den gang, og det ved dagens boligkøbere typisk ikke noget om.

»Ordningen bygger på en filosofi om, at folk skal vide, hvordan reglerne har været op gennem tiderne, og det ved folk jo ikke,« siger Henning Jønsson.

Ca. hver femte klage ender med, at boligkøberen får helt eller delvist ret.

Læs også