Danskere er underpensionerede

Mange danskere er kommet for sent i gang med at spare op til pensionen, og må derfor enten gå ned i levestandard eller skrue op for opsparingen. En del kan blive reddet af boligens friværdi.

Flere og flere viser interesse for at omdanne friværdi til pension. Arkivfoto: Hanne Engelstoft Foto: Hanne Engelstoft

Tusindvis af danskere har slet ikke sparet nok op i pension til at kunne opretholde levestandarden, når de forlader arbejdsmarkedet.

Det kan godt være, at de får tiden til at nyde livet og vil have helbredet til det, men pengene mangler.

Det viser en ny analyse fra Nykredit, der sætter fokus på de 375.000 danskere i alderen 45 til 49 år.

»Hvis de fortsætter i nuværende tempo, kommer de til at trampe druer i stedet for at drikke dem,« konstaterer Sune Worm Mortensen, chefstrateg i Nykredit.

Ifølge tal fra Nykredit og Finansministeriet har danskere sidst i 40'ne i gennemsnit sparet et sted mellem 530.000 og 715.000 kr. op til alderdommen. Opsparingerne er størst omkring København og mindst i Nordjylland.

»Mange har pæne pensionsformuer på en halv mio. kr. eller mere og føler sig måske godt stillet, men vi lever længere, og derfor er det vigtigt at overveje, hvor meget man vil gå ned i indkomst som pensionist,« siger Sune Worm Mortensen.

En tommelfingerregel
Som tommelfingerregel skal man have 2/3 af ens slutløn i pension for at kunne opretholde levestandarden.

Danskere, der nærmer sig de 50 år, er langt fra at nå det mål.

»Nogle vil opleve, at det bliver svært at videreføre det liv, som de lever og måske planlægger at komme til at leve. Disse familier har et efterslæb og er ikke økonomisk klædt så godt på, som de tror,« siger Sune Worm Mortensen.

Selv om pensionerne er mest velpolstrede omkring København, er det her, at mange kommer til at gå mest ned i levestandard, fordi lønningerne er højest i hovedstaden. De er ikke i nærheden af at nå op på en pension svarende til 2/3 af lønnen.

»Det gælder om at sætte skub i opsparingen så tidligt som muligt, for de første penge, som man sparer op, tæller mest på grund af effekten med renters-renter. Det summer lynhurtigt op,« siger Sune Worm Mortensen.

Han erkender, at livet ikke bare handler om at spare op til alderdommen. Man skal også leve. Og mange af de underpensionerede kan da også glæde sig over solide friværdier i boligen, som i sig selv kan hjælpe opsparingen godt på vej.

Arv eller alderdom
Nykredit forventer, at omdannelse af friværdi til pension vil vinde kraftigt frem de kommende år.

»Det er endnu ikke så udbredt, men flere og flere viser interesse for det. Mange har tidligere set en gældfri bolig som en del af pensioneringen, men erfarer, at friværdi i sig selv ikke kan bruges til at leve for. Det er fornuftigt at have en del friværdi som buffer mod dårligere tider, og ydelsen på lånet må ikke bliver alt for stor, men mange er mere end almindeligt godt polstret,« siger Sune Worm Mortensen.

For mange handler det også om at gøre op med sig selv, om de vil prioritere arven til børn eller egen alderdom.

»Flere og flere prioriterer egen opsparing, fordi al statistik viser, at vores børn bliver rigere end os. En lille gruppe har allerede omdannet friværdier til pension, men nu kommer der en stor gruppe, som mangler pension, men har friværdier, og som derfor med fordel kan gøre det samme,« siger Sune Worm Mortensen.

Læs også