Rige danskere giver tyvene kronede dage

Danskernes høje levestandard præger indretningen af hjemmet, sommerhuset og bilen. Og det lokker tyvene til.

Højsæsonen for indbrud i sommerhuse er netop begyndt, og den øgede velstand giver stor stigning i antallet af indbrud. Foto: Colourbox colourbox.com

PH-lamper, fladskærme og designermøbler fylder i stigende grad danskernes sommerhuse fra Gedser til Skagen. Det har fået følger. Antallet af indbrud stiger dramatisk. På bare ét år har Alm. Brand registreret en vækst på 32 pct.

Og det er ikke tyvenes normale favoritområder i Skagen og de nordsjællandske velhaverkommuner, der mærker den kraftigste stigning. Antallet af indbrud er steget kraftigt i flere jyske kommuner, viser opgørelsen fra Alm. Brand.

»Sommerhusene er blevet hjem nummer to. Det er ikke de aftjente møbler og det gamle fjernsyn, der fylder op. Den stigende velfærd betyder, at der er designermøbler, dvd'er fladskærme etc. i sommerhuse overalt i landet, og det har tyvene fundet ud af,« siger privatdirektør Pia Holm Steffensen, Alm. Brand.

Hos Det Kriminalpræventive Råd konstaterer kriminalassistent Johnny Skovbo Winther, at de seneste års kraftige prisstigninger på fritidshuse har sat sit præg på indretningen.

Dyrt indbo
»For år tilbage byggede hr. Jensen familiens sommerhus af brædder fra arbejdet. Nu bruges der flere mio. kr. på et sommerhus. Og der er ikke længere fyldt op med aflagt køkkentøj, men med dyre hårde hvidevarer. Alligevel har mange glemt at sikre døre og vinduer, som de sikrer deres parcelhus. Ofte kan elementerne skrues af ved gavlen, og så kan tyven gå lige ind,« konstaterer Johnny Skovbo Winther.

Kun få sommerhusindbrud bliver opklaret, men politiets vurdering er, at der både er tale om udenlandske tyvebander og om lokale tyveknægte.

Det Kriminalpræventive Råd peger på, at tyvene via internettet ofte kan sidde og vælge indbo ud i diverse udlejningshuse.

»Det skal man måske nok være bevidst om, når man lejer ud,« siger Johnny Skovbo Winther.

Og Pia Holm Steffensen opfordrer danskerne til at gøre op, hvad det er for noget indbo, man vil have i fritidshuset.

Tag det dyre med hjem
»Hvis man ikke kan undvære ”Ægget” og PH-lampen, bør man i det mindste overveje, om de også skal stå der i vinterperioden, når sommerhuset og husene omkring står tomt det meste af tiden,« vurderer Pia Holm Steffensen.

Forsikring & Pension kan registreret en stigning på 18 pct. i det samlede antal sager om indbrud i sommerhuse det seneste år. Stigningen for Alm. Brand kan være større, fordi her ikke er nogen selvrisiko, så alle skader tæller med. De første ni måneder af i år var der 3.847 sommerhusindbrud mod 3.264 samme periode i fjor.

Nu kommer sommerhustyvenes mørke højsæson fra oktober til marts. Sidste år bød den periode på 3.478 indbrud - 88 pct. op i forhold til samme periode 2005/2006.

Og Forsikringsoplysningen frygter, at indbrudstallet denne vinter vil passere 4.000.

BRANCHENYT
Læs også