Tjek din pension

Danskerne får med SEB's nye pensionsguide et beregningsværktøj på nettet, der også tager hensyn til den private formue.

Foto: Annelene Petersen Foto: Annelene Petersen

Mon der nogensinde er nogen, som har udført en pensionstest på internettet uden at få at vide, at de skulle spare mere op?

Næppe.

Pensionsguiderne konkluderer på basis af ganske få oplysninger om indtjening og opsparing. Nu prøver SEB Pension at komme et spadestik dybere.

Det sker med SEB Behovsguide, hvor enhver kan indtaste sin og familiens økonomi, pensionsforhold og øvrig formue såsom friværdi og opsparing. På basis af oplysningerne og af seks egne opstillede forudsætninger kommer guiden med en anbefaling til at spare mere eller mindre op til pension, død og invaliditet. Som noget nyt tager rådet højde for personlig formue og friværdi.

»Som bruger skal man naturligvis være bevidst om, at der er tale om en prognose og ikke den endegyldige sandhed. Men sådan er det jo med pensionsprognoser. Og når det er sagt, så er der tale om et stort skridt i den rigtige retning. Vi har svært ved at spore os ind på, hvad vi egentlig har brug for. Derfor er der stort behov for rådgivning på dette område,« siger økonom Carsten Haldum fra Forbrugerrådet, der har testet den nye behovsguide.

Han opfordrer pensionstegnende danskere til at bruge guiden til at være klædt bedre på til forhandlinger med bank og pensionsselskab.

Et års arbejde
SEB Pension, som er Danmarks næststørste selskab målt på private og firmaordninger, har arbejdet med Behovsguiden det meste af et år.

»I princippet retter den sig til alle ansatte, uanset om de ligger i den ene eller den anden ende af lønskalaen. Folk med mulighed for at proppe penge ind i diverse holdingkonstruktioner, eller som har et stort misforhold mellem deres indtjening og deres forbrug, kan dog ikke bruge den. Men vi mener, at op mod 80 pct. af Danmarks befolkning vil kunne være hjulpet af Behovsguiden,« siger afdelingsdirektør Frank Pedersen.

Han tilføjer, at SEB Pension senere vil arbejde videre med Behovsguide de luxe for egne kunder på internettet.

Her kan kunden sætte sine egne mål ind og få en årlige opfølgning eller oftere, så målene nås ved at skrue på opsparing etc., når der er råd til det i den private økonomi.

Læs også