Hver femte bruger sygeforsikring

Knap 750.000 danskere har efterhånden en sundhedssikring og efter en træg start er brugen steget markant. Det kan give nye forsikringsformer.

Foto: Annelene Petersen Foto: Annelene Petersen

Danskernes tålmodighed med det offentlige sygehussystem er tørret ud. Op mod hver femte med en sundhedssikring har i 2007 brugt forsikringen. Det kan give dyrere eller mere simple forsikringer.

For få år siden var det kun ledelsen i virksomheden, der fik en sygesikring med adgang til at springe køerne til sygehuset over. Men i dag har godt 750.000 danskere en sundhedssikring. Antallet vokser i rekordfart. Og forsikringerne bliver brugt.

Nye tal fra Danica viser, at knap 18.500 af selskabets kunder har trukket på forsikringen i år. For hele året ventes over 20.000 skader. Langt de fleste af dem er i bevægeapparatet - ryg, nakke, hofte, knæ etc.

»Det har taget 10-15 år for disse forsikringer at trænge igennem, men nu er folk bevidste om, at de er forsikrede. Samtidig er HR-afdelingerne blevet bedre til at opfordre de ansatte til at bruge forsikringerne. Og alle bruger dem. Både de ældre med skavanker og den 30-årige familiefar, der har spillet fodbold med ungerne i weekenden og forvredet knæet,« siger Jesper Winkelmann, direktør i Danica Pension.

Dyr succes
Flere forsikringsselskaber har sagt, at den store succes for sundhedssikringerne skal føre til prisstigninger. PFA Pension har allerede varslet de første over for virksomheder med særligt mange skader. Og Jesper Winkelmann siger også, at enten skal præmierne i vejret, eller forsikringerne skal laves om.

»Vi har ingen prisstigninger på vej hverken i år eller næste år, men realistisk set må man forvente, at prislejet stiger. Noget andet er, at vi - Danica og branchen - måske burde lave nogle mere rendyrkede produkter. Det handler dybest set om at springe ventelisterne over, men vi propper alle nye ting ind under dækningen. Forebyggelse er et meget spændende område, men bør måske være et tilvalg til forsikringen frem for som nu, hvor alt proppes under samme hat,« siger Jesper Winkelmann.

Danicas opgørelse viser, at ryg- og nakkesmerter tegner sig for 30 pct. af de anmeldte skader. Det er dog langt fra de dyreste skader, idet de kun snupper 10 pct. af omkostningerne.

Kvinder bruger det mest
Flest anmeldelser kommer fra kvinderne, der tegner sig for 50 pct. flere skader end deres mandlige kolleger. Danica vurderer, at det skyldes, at kvinderne er mere opmærksomme på fordelen ved at komme hurtigere til.

Opgørelsen viser også, at sundhedsforsikringerne rykker vest på. For få år siden var det primært et nordsjællandsk fænomen at tilbyde medarbejderne en sundhedsikring. Nu vokser andelen af sundhedssikringer meget kraftigt i Jylland.

»Det er svært at skaffe og holde på den kvalificerede arbejdskraft. Det oplever også de jyske virksomheder i stor stil. Mange medarbejdere, der kommer fra en virksomhed med sundhedssikring, forventer, at der er forsikring på den nye arbejdsplads også. Det øger væksten af sundhedssikringer,« konstaterer Jesper Winkelmann.

I 2004 havde 284.000 danskere en sundhedssikring. I dag har antallet passeret 750.000, og erstatningsudgifterne er øget fra 270 mio. kr. til 1.600 mio. kr. medio 2007.

BRANCHENYT
Læs også