Lavere levestandard som pensionist

En typisk middelklassedansker har udsigt til at gå op til 30 pct. ned i indtægt ved pensionering. Det vil tydeligt kunne mærkes i dagligdagen, påpeger Nykredit.

Arkivfoto

Mange danskere er langt fra i stand til at opretholde deres levestandard, når de forlader arbejdsmarkedet.

Således viser en analyse fra Nykredit, at tusindvis af danskere har udsigt til at få skåret en tyk skive af deres årsindtægt, når de lader sig pensionere.

Nykredit har kortlagt pensionsforholdene for typiske middelklassedanskere såsom folkeskolelærere, politibetjente og sygeplejersker.

Der er tale om en gruppe danskere med en mellemlang videregående uddannelse, der tjener mellem 300.000 og 350.000 kr. om året, bor i egen bolig og har en pensionsformue på 1,5 til to mio. kr.

De bedst stillede i den gruppe bor i og omkring København, mens det ser mest grelt ud i Nordjylland og på Sjælland uden for hovedstaden.

15 pct. ned om måneden
»Pensionister i Region Hovedstaden går ca. 15 pct. ned i månedsløn, når de bliver pensionerede, mens nedgangen for pensionister på det øvrige Sjælland og i Nordjylland er på hele 30 pct.,« siger Jakob Legård Jakobsen, seniorøkonom i Nykredit.

Der er tale om en markant forringelse af privatøkonomien, påpeger Nykredit.

»Nedgangen på 30 pct. repræsenterer en reel forbrugsnedgang på 30 pct. som pensionist i forhold til som erhvervsaktiv. Denne forskel vil tydeligt kunne mærkes,« siger Jakob Legård Jakobsen.

Analysen viser samtidig, at der er store regionale forskelle.

Bedst stillet er middelklassen i hovedstaden, hvor pensionsformuen rækker til månedlige udbetalinger på 19.300 kr. før skat i 15 år.

Værst ser det ud, hvis man bor på Sjælland uden for København eller i Nordjylland, hvor pensionsformuen rækker til 16.000 kr. i månedlig udbetaling i 15 år.

Forskel på 2.000 kr.
»Forskellen svarer til, at pensionisten i hovedstaden har ca. 2.000 kr. mere om måneden efter skat til fri disposition, hvilket svarer til 355.000 kr. efter skat over 15 år,« siger Jakob Legård Jakobsen.

Pensionsanalysen fastslår samtidig, at i middelklassen har folk med egen bolig udsigt til en væsentlig højere levestandard som pensionister end lejefolket.

Lejere i Syddanmark har sparet mindst op til alderdommen, mens boligejere i hovedstaden har lagt mest til side.

»Boligejere i hovedstaden får knap 8.000 kr. mere udbetalt om måneden før skat. Over en udbetalingsperiode på 15 år svarer det til en forskel i den samlede disponible indkomst efter skat på knap 900.000 kr.,« fastslår Jakob Legård Jakobsen.

BRANCHENYT
Læs også