Kommuner brænder inde med byggegrunde

Flere kommuner har uden succes sænket priserne på nye byggegrunde med 10-15 pct. uden succes.

Flere kommuner har været tvunget til at sænke priserne på byggegrunde. I Solrød Strand blev solgt 3 af 40 grunde i oktober. Foto: Carsten Ingemann. Foto: Carsten Ingemann

Kommunerne burde for flere år siden være begyndt at sælge de parcelhusgrunde, som nu pumpes ud over markedet. Sådan lyder kritikken fra en af de største danske ejendomsmæglere Home. Nu betyder rentestigning og afmatning, at grundene er stort set umulige at sælge til prisen.

For blot to år siden kunne der sættes små røde "solgt" flag på alle nyudbudte parceller i de københavnske omegnskommuner, straks de blev udbudt. Efterspørgslen var enorm. Og grundene kunne sælges på auktion til skyhøje priser.

Tusinder af grunde
Det har fået flere kommuner omkring København til at planlægge massivt jordsalg i helt nye bydele. Men Solrød Strand, Hillerød og Frederiksværk-Hundested har alle svært ved at få solgt deres grunde, skønt der er tale om velbeliggende grunde i nyudviklede bydele, hvor skoler og institutioner følger med. Samtidig ligger ejendomsmæglere og typehusfirmaer inde med flere tusinde byggegrunde.

»Man kan tale om rettidig omhu eller træghed i de offentlige systemer, men fakta er, at mange kommuner har været for sent ude i forhold til efterspørgslen. Vi har set nøjagtigt det samme mønster på udstykningen af nye sommerhusgrunde fra statens side. Da der var brug for dem, var der ingen nye grunde at få. De kom i stedet ud på markedet i store klumper, men flere år efter, der var et marked for så mange nye byggegrunde«, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef og medlem af ledelsen i Home.

Det ligger fast, at Solrød Strand fik solgt tre ud af 40 grunde i sin treugers udbudsperiode primo oktober. Frederiksværk-Hundested fik solgt en ud af 63 grunde i den nye bydel Kregme Øst. Nu er priserne sænket med 10-15 pct. til 1.345.000 kr. Det har betydet, at yderligere tre-fire kontrakter er til underskrift lige nu.

Hillerød har solgt en ud af 14 kommunale byggegrunde i Ullerødbyen og netop sænket priserne.

Langsom reaktion
Også NCC og Bülow & Nielsen, der sidder på en stor del af byggegrundene i Ullerødbyen, har måttet justere priserne ned.

»Kommunerne har en tendens til at reagere langsomt. Derfor er de gået i gang med at byggemodne sent i boligprisernes cyklus, og byggemodningen tager altså sin tid. Nu har de så forventningen om at kunne sælge til høje priser i et marked, der er gået i stå,« siger lektor Bo Vagnby, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning ved Aalborg Universitet.

Det skal nok gå
Borgmester Niels Hörup, Solrød Strand konstaterer, at kommunen set med bakspejl og regneark selvfølgelig er for sent ude med salget af de første byggegrunde i Trylleskov Strand kvarteret, som på sigt skal huse op mod 750 boliger.

»I bakspejlet har vi været for optimistiske, men det sidste halvandet år har boliger her i kommunen ofte været solgt uden overhovedet at blive annonceret. Og folk har købt grunde med gamle huse på og jævnet dem med jorden for at få en attraktiv byggegrund, så vi tror, at det nok skal gå. Det kommer bare til at tage længere tid,« siger Niels Hörup.

Kommunen har nu forlænget udbudsperioden til maj 2008 og ændret på salgsbetingelserne.

Læs også