Ringe interesse for RenteDyk

Kun 300 kunder har bedt Realkredit Danmark lave beregninger på det nye realkreditlån, RenteDyk. Selskabet er endnu ikke i stand til at udbetale lånet til kunder.

Foto: Steen Wrem Foto: Steen Wrem

Danske Bank har kørt de store markedsføringskanoner i stilling for at gøre opmærksom på bankens nyeste realkreditlån, RenteDyk.

Den tidligere studievært på DR Torsten Jansen har på tv og i aviser gjort reklame for det nye lån i stor stil. Alligevel er interessen fra kunderne yderst beskeden.

Bankens realkreditselskab, Realkredit Danmark (RD), er ikke i stand til at udbetale RenteDyk-lån før den 3. december, og kunder kan først få tilbud fra næste uge.

Men siden lanceringen af lånet den 1. oktober har RD været i stand til at foretage beregninger for kunder, som overvejer det nye lån. Det har ikke ligefrem overbebyrdet rådgiverne.

»Vi har lavet ca. 300 beregninger. Aktiviteten har været ret lille, men det er helt naturligt, når vi endnu ikke kan udbetale lån eller lave lånetilbud,« siger Niels Rønholt Pedersen, seniorøkonom i RD.

RD's systemer er ganske enkelt ikke på plads endnu, og det betyder, at kunder bliver afvist, hvis de beder om at få et RenteDyk-lån.

Stort kurstab
»Hvis der kommer en kunde i morgen, som vil have penge udbetalt fra sådan et lån, kan det ikke lade sig gøre. Man kan spørge, hvorfor vi ikke venter med at markedsføre det, indtil vores systemer er fuldt oppe at køre. Svaret er, at vi ønsker at give folk en mulighed for at lære lånet at kende,« siger Niels Rønholt Pedersen.

Hvorfor kan I heller ikke give lånetilbud?

»Det skyldes en systemting. Vi laver beregninger nu og kan lave lånetilbud fra onsdag i næste uge,« siger Niels Rønholt Pedersen.

RD anbefaler kunder, som ønsker sikkerhed i form af en fast rente, at vælge RenteDyk eller traditionelle fastforrentede lån med en pålydende rente på 5 pct., hvis kurser er i niveauet 95 til 96. Dermed må RD's kunder leve med et forholdsvis stort kurstab, hvis de ønsker sikkerhed i form af en fast rente.

»Det er også derfor, vi foreslår RenteDyk, som giver et mindre kurstab,« siger Tore Stramer, økonom i RD.

Nordea sendte for nylig et nyt realkreditlån på markedet i form af et fastforrentet 6 procentslån med op til 30 års afdragsfrihed. Et af bankens argumenter var, at lånet har en lavere kurs end traditionelle fastforrentede 6 procentslån. I en situation, hvor de traditionelle lån er lukkede, fordi kursen er over 100, vil kunder derfor stadig kunne få et lån med fast rente tæt på kurs 100.

Netop den situation er siden blevet til virkelighed, idet de traditionelle 6 procentslån er lukkede, mens Nordeas nye lån aktuelt ligger i kurs ca. 99.

»Kunder skal foretage en afvejning af, om de ønsker et lån tæt på kurs 100 med en lidt højere ydelse - så skal de vælge det nye lån. Eller om de vil have lavere ydelse og større kurstab. Så skal de vælge et 5 procentslån. Stadig flere vælger at tage lånet tæt på kurs 100, men tre ud af fire prioriterer stadig den lave ydelse højest,« siger Henning Bonde, underdirektør i Nordea.

Han oplyser, at Nordea har udbetalt for et par hundrede mio. kr. 6 procentslån med 30 års afdragsfrihed.

»Men vi har givet tilbud for et betydeligt større beløb. Tilbuddene nærmer sig en mia. kr.,« siger Henning Bonde...

Læs også