Huslejen stiger for tredje år i træk

180.000 danskere skal rentetilpasse deres boliglån til højere rente i denne måned.

Foto: Casper Dalhoff Foto: Casper Dalhoff

Danskere med etårige rentetilpasningslån skal betale mere i husleje for tredje år i træk. Det er især alvorligt for de mange, der tog afdragsfri rentetilpasningslån i 2005 på toppen af boligmarkedet. Deres ydelse er steget med godt 70 pct. på tre år. Og det bliver ikke bedre foreløbig. De fleste realkreditselskaber og banker venter stigende korte renter i 2008.

Alligevel mener Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, at det ikke så meget er huslejestigningerne som problemet med at sælge huse visse steder i landet, som klemmer nogle af de sidst ankomne boligejere.

»Huslejestigningerne er gået hånd i hånd med kraftig reallønsfremgang og skattelettelser,« konstaterer Steen Bocian.

Den boligejer, der 1. januar 2005 optog et afdragsfrit etårigt rentetilpasningslån, skulle dengang betale 29.770 kr. før skat i rente pr. lånt million kroner. Hvis de aktuelle priser på obligationsmarkedet holder nogle uger endnu, skal de samme mennesker næste år af med 50.967 kr. pr. lånte million kroner før skat.

Det viser beregninger fra BRFkredit. Her anbefaler cheføkonom Ulrikke Ekelund de 145.000 familier med etårige lån at overveje at skifte til treårig finansiering.

Vent og se

..

Læs også