Mange muligheder for fleksibel boligøkonomi

”Bestem selv din husleje” lyder det nyeste slogan fra EDC.

Foto: Colourbox colourbox.com

Med en friværdi på gennemsnitlig en mio. kr. går det godt for husejernes økonomi i Danmark. Friværdien giver mulighed for at optage nye lån, og da mange i dag benytter sig af afdragsfrie lån, giver det stor fleksibilitet i økonomien.

Ifølge EDC kan boligøkonomien dog gøres endnu mere fleksibel.

I øjeblikket kører ejendomsmæglerkæden med en kampagne, der fortæller, at husejerne selv kan bestemme deres husleje.

»Sloganet er måske strammet lidt. Selvfølgelig kan man ikke helt bestemme sin husleje, men hvis man kombinerer et realkreditlån med en kassekredit i boligen, kan man få meget mere medbestemmelse og en meget mere fleksibel boligøkonomi, end de fleste tror. Det er det, som vi gerne vil gøre opmærksom på med kampagnen,« siger kommunikationschef i EDC Jan Nordmann og forklarer, at man med en kassekredit helt kan lade være med at betale husleje i nogle måneder, hvis man f.eks. har barselsorlov eller står mellem job.

»Det er de færreste, der er opmærksomme på det, men ved bruge sin friværdi til en kassekredit giver det en større frihed og overskud i økonomien,« forklarer Jan Nordmann og kommer med et eksempel på, hvordan det kan gøres.

»Man kan f.eks. få en kassekredit på 300.000 kr. og bruge den til at betale månedlige renter og afdrag. Det trækker kassekreditten op, men det giver samtidig nogle år, hvor man ikke skal betale en krone i husleje. Af de 300.000 kr., som man så skylder, kan man evt. nøjes med at betale renter, men man kan også få et større realkreditlån, eller man kan indfri gælden, hvis man står til at skulle sælge sit hus,« siger kommunikationschefen.

Han opfordrer derfor folk til at få en privatøkonom til at kigge boligøkonomien igennem for at se, hvilke muligheder der er.

Hos EDC Aros i Århus har privatøkonomiafdelingen stor succes med at hjælpe folk til skræddersyede løsninger.

»Normalt tager folk et realkreditlån på 80 pct. af boligen, og når de så nogle år senere skal have ny bil eller nyt køkken, skal de låne igen. Hvis de derimod havde en kassekredit og et mindre realkreditlån, er det ikke nødvendigt at låne i banken igen og igen, og det er mange glade for at slippe for,« siger Jan Larsen, adm. direktør for EDC Aros.

Ejendomsmæglerkæden er ikke de eneste, der i forsøger at gøre forbrugerne opmærksomme på at udnytte friværdien til en fleksibel kassekredit. GE Money Bank kører i øjeblikket en kampagne for sin BoligFlex, der skal give fleksibilitet til en lav rente. Renten ligger ifølge beregninger på virksomhedens hjemmeside også kun på 5,7 pct., men ÅOP kan i flere tilfælde komme langt over 10 pct.

Læs også