Ethanol-investering elendig

En investering i bioethanol-industrien har vist sig elendig i takt med at produktionen er accelereret, og prisen samtidig er styrtdykket. Det skriver International Herald Tribune der betegner det som "den værste energi-investering i 2007.

Bioethanol baseret på majs er faldet til 1,87 dollar per gallon fra toppen på 4,33 dollar per gallon i juni sidste år. Samtidig er majsprisen steget til 3,80 dollar per bushel fra mindre end 2,50 dollar per bushel sidste år. Det har givet en kraftig forværring af ethanolproducenternes indtjeningsevne og marginalerne er svinget i rødt samtidig med at investorerne har måtte se deres indskudte penge blive reduceret med mere end 25 pct. Aktierne i Pacific Ethanol, der har opbakning fra Microsoft-stifteren Bill Gates, er faldet hele 63 pct. i indeværende år i takt med at overskuddet er styrtdykket. Det er til trods for rekordhøje oliepriser.

Produktionen af bioethanol er tredoblet i USA, efter at præsiden George W. Bush sidste år pegede på bioethanol som løsningen på amerikanernes ustoppelige appetit på bilbrændstof. Det fik investorer som Morgan Stanley, hedge-fonden D.E. Shaw og venture-kapitalisten Vinod Khosla tilat skyde penge i et veritabelt byggeboom i ethanol-raffenaderier...

Læs også