Markant kursfald for Novozymes

Boblen af illusioner om bioethanolmarkedet er bristet for de danske investorer. På blot tre måneder har de skåret en femtedel af selskabets værdi, og det er ifølge analytikere betydeligt mere realistisk.

Eufori og klapsalver er afløst af overudbud og politisk modvind. Det er grunden til, at Novozymes-aktionærer i de seneste tre måneder har mistet en femtedel af deres opsparing i et kursfald, som langt overgår den generelle udvikling på markedet.

Omsat i værdi er biotekselskabet blevet 10 mia. kr. mindre værd i forhold til den højeste prisfastsættelse i begyndelsen af august.

»Dét, vi oplever på bioethanolmarkedet nu, er en hype, som begynder at løje af og nærme sig en normalisering,« siger aktieanalytiker Michael Novod fra Handelsbanken.

Mere realisme
Han bliver suppleret af kollega Peter Kondrup fra Kaupthing Bank.

»Hvis der nu er kommet lidt mere realisme ind i prisfastsættelsen, er det fint,« siger Peter Kondrup.

Novozymes laver enzymer til mange ting, men det er bioethanol, som igennem længere tid har stjålet en stor del af opmærksomheden og forventningerne.

Selskabet producerer enzymer, som bruges i processen med at omdanne f.eks. majs, sukker og hvede til bioethanol, som så kan blandes med benzin.

Konceptet har været omgærdet af megen omtale i flere år og har tilsvarende fået en kolossal industri til at vokse frem i især USA, hvor en stor del af majsen nu bruges til ethanolproduktion. I samme takt er kursen på Novozymes braget i vejret.

Men nu begynder politikere og miljøorganisationer at råbe op om, at den overdrevne begejstring om bioethanol har presset fødevarepriser i vejret, og det vil forbrugerne ikke acceptere.

Samtidig er bioethanolindustrien vokset så stærkt og så hurtigt, at der nu bliver produceret mere bioethanol, end der er efterspørgsel efter. Det får mange af de amerikanske producenter til at udskyde investeringen i nye anlæg - det kunne man læse forleden i regnskabet fra den svenske industrikoncern Alfa Laval, som leverer maskiner til bioethanolindustrien.

»Investeringsniveauet i markedet for bæredygtigt brændstof er faldende,« skrev Alfa Laval.

»Tendensen med et større udbud af bioethanol end efterspørgsel vil fortsætte i de næste par år og dermed fortsat presse prisen på bioethanol,« siger Michael Novod, Handelsbanken.

2. generation på vej
Både han og Peter Kondrup tror stadig på bioethanol som et forretningsområde for Novozymes - især 2. generation, hvor ethanolen udvindes af planteaffald i stedet for fødevarer.

»Bioethanol vil helt sikkert blive et vigtigt forretningsområde for Novozymes - det er det allerede. Men der vil komme bump på vejen, og der vil komme perioder uden vækst. Det vil tage nogle år, før 2. generation er færdigudviklet, produktionsapparatet er klar og hele infrastrukturen er på plads,« siger Peter Kondrup, Kaupthing Bank.

Novozymes vil ikke kommentere emner, der direkte har med aktiekursen at gøre.

Læs også