Ny jackpot til lægemilliardær

Knogle- og gigtspecialisten Claus Christiansen har solgt endnu et datterselskab og indkasseret 350 mio. kr. Flere frasalg vil komme.

Foto: Sofia Wraber wraber Sofia Jyllands-Posten

Knogle- og gigtspecialisten Claus Christiansen har netop skrevet under på en ny salgsaftale og har dermed tjent omkring en mia. kr. på et år.

Denne gang er det et datterselskab til et af Claus Christiansens hovedselskaber, Nordic Bioscience, som er solgt for 350 mio. kr. til det britiske Immunodiagnostics Systems, IDS.

IDS tjener sine penge på at udvikle og sælge test-sæt til at diagnosticere især knoglesygdomme.

»Vi har solgt den del af datterselskabet Nordic Bioscience Diagnostics, som sælger vores testsæt til at diagnosticere knoglesygdomme. Vi skulle beslutte, om vi selv ville opbygge selskaber i en masse lande for at få en tilstrækkelig stor salgsorganisation, eller om vi skulle lade andre om det. Vi valgte det sidste,« siger Claus Christiansen.

Med »vi« sigter han til sig selv og sin kone, Bente Juel Riis.

Ønsker indflydelse
Salgsprisen er delt op i en kontant betaling på 10 mio. pund eller ca. 110 mio. kr. og en ejerandel i IDC.

»Vi vil gerne blive ved med at have indflydelse på det, som vi har bygget op. Også i dette tilfælde har vi fået en ejerandel, som vi foretrækker, og det vil sige på den rigtige side af 20 pct.,« siger Claus Christiansen.

For omkring et år siden gjorde Claus Christiansen en anden god handel, da han solgte forskningsselskabet Centre for Clinical and Basic Research (CCBR) til amerikanske Synarc.

CCBR var ejet af Den Danske Forskningsfond, som han har oprettet. En del af handlen var, at fonden fik en aktiepost i Synarc, igen på godt 20 pct.

Samlet har han dermed tjent omkring en mia. kr. på de to handler til sig selv og Bente Juel Riis samt til fonden.

Flere frasalg
Det skal også nok blive til mere i de kommende år.

Claus Christiansen bekræfter, at det vil være modellen fremover, at de sælger fra, når projekter, lægemidler eller selskaber når så langt, at de skal markedsføres.

»Vi skal ikke være marketingfolk, det er andre bedre til. Vi er gode til at forske og udvikle, så det skal vi holde os til,« siger han.

Så man kan forvente lignende frasalg?

»Ja, det vil man komme til at se,« siger Claus Christiansen.

Pengene fra det aktuelle salg skal dog ikke ned i tegnebogen.

»De skal ind i Nordic Bioscience. Vi har fat i en række projekter, som er på et tidligt stadie, men som har potentiale til noget større,« siger Claus Christiansen.

Det er ikke kun inden for knoglesygdomme og gigt, men også inden for hjertekarsygdomme og kræft. Dertil kommer diabetes og fedme, som datterselskabet Rheoscience beskæftiger sig med.

»Vi kigger også meget på kinesisk naturmedicin, hvor omkring 50 forskere under Nordic Bioscience sidder i vores laboratorium i Beijing og forsker,« siger Claus Christiansen.

Læs også