S&N truer med en hvid kanin

Tirsdagens analyse fra Scottish & Newcastle kan blive afgørende for, om Carlsberg/ Heineken lancerer et fjendtligt bindende bud.

Foto: PA Wire/Owen Humphreys Foto: PAWire/Owen Humphreys

Selv om valget i Danmark er overstået, venter Carlsberg og Heineken alligevel spændt på, om der ryger en hvid kanin op af hatten på tirsdag. Hatten tilhører bestyrelsen i det skotske bryggeri Scottish & Newcastle, der i næste uge præsenterer deres formodentligt sidste forsvar mod det dansk-hollandske overtagelsesforsøg.

Ifølge Financial Times vil skotterne på tirsdag fremlægge en plan om at købe Carlsberg ud af deres fælles russiske selskab BBH. Det sker i forbindelse med en generel opdatering af forventningerne til 2007 for analytikere. S&N har i to omgange kategorisk afvist de tilbud, som Carlsberg og Heineken er kommet med. Senest et forhøjet bud på 104 mia. kr. for S&N inklusiv gæld. Fra 720 til 750 pence pr. aktie.

Men skotterne skal passe på med at være for stejle i deres afvisning, skriver den anerkendte bryggerianalytiker Matthew Webb fra finanshuset Cazenove.

Risiko for fjendtligt bud
»Vi mener, at bestyrelsen for S&N risikerer at overspille sine kort. Hvis de endnu en gang blankt afviser et købstilbud på eksempelvis 780 pence pr. aktie, risikerer de, at konsortiet fremsætter et direkte fjendtligt bud. Den seneste appel fra Carlsberg/Heineken, direkte til aktionærerne i S&N uden om bestyrelsen, ser vi som det første skridt i den retning. Og vi tror på, at et fjendtligt bud på 780 pence pr. aktie sandsynligvis vil blive accepteret af aktionærerne,« skriver Matthew Webb.

Hans pointe er, at såfremt det sker, vil bestyrelsen have sat muligheden for en direkte forhandling - og dermed en endnu højere pris - over styr.

En pris på 780 pence svarer til omkring 108 mia. kr., hvor Carlsberg skal udrede de 58 mia. kr. og Heineken de sidste ca. 50 mia. kr.

Indtil videre har der været mange rygter om, at S&N var på vej til at finde en partner, som ville støtte dem i kampen mod Carlsberg og Heineken, men ingen er stået frem. Det er blevet ved rygterne, og hos Cazenove tror man ikke længere på, at der kommer et modbud fra eksempelvis SABMiller.

Det forhøjede tilbud fra Carlsberg/Heineken var timet til at ramme aktionærerne lige før S&N's møde med analytikerne på tirsdag. Og det kommer særdeles ubelejligt for S&N's bestyrelse og ledelse.

Det dansk-hollandske konsortium meddelte for en måned siden, at man ville købe S&N for ca. 100 mia. kr. Det affødte en stærk modreaktion fra S&N, der kaldte tilbuddet for latterligt. Heller ikke det nye tilbud på 104 mia. kr. er blevet modtaget ret meget mildere og det fik konsortiet til at appellere åbenlyst til aktionærerne.

Ingen af de to tilbud er udformet som regulære overtagelsestilbud. Af hensyn til de engelske børsregler venter man med et bindende tilsagn, til der er sikkerhed for, at det lykkes. Et ”rigtigt” tilbud kan kun gælde i 60 dage, og lykkes missionen ikke, er man afskåret fra at byde igen, før der er gået mindst seks måneder.

Læs også