Mølleejere hænger på millionerstatninger

Ejere af vindmøller hænger på hele regningen, hvis nabohuse falder i værdi. Det fastslår et fortroligt udkast til en politisk energiaftale.

Foto: Holger Bundgaard Foto: Holger Bundgaard Jyllands-Posten

En afgørende brik i regeringens Energiplan 2025 er opstilling af tusindvis af nye kæmpevindmøller. Men planen kan løbe ind i alvorlige problemer.

Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af et fortroligt aftaleudkast til en energiaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, de radikale, DF og SF.

Ifølge udkastet skal naboer frem over have erstatning, hvis deres ejendom falder i pris som følge af opstilling af vindmøller. Men regningen lander ikke i statskassen. Den havner derimod hos fremtidige mølleejere.

»Erstatningen afholdes af ejeren af vindmøllen, således at den indgår i afvejningen ved opsætning af nye møller,« fremgår det af aftalen.

Ifølge energiaftalen er de nærmere rammer for erstatningens udmåling ikke lagt fast. Men aftaleudkastet understreger, at erstatningerne skal tage udgangspunkt i den enkelte boligs værdi.

Pligt vækker undren
Udsigten til at pålægge fremtidige ejere af vindmøller en særlig erstatningspligt vækker undren i vindmøllekredse. Især fordi det på ingen måde ventes at øge interessen blandt investorer for at føre politikernes vindmølleambitioner ud i livet, hvis ejerne risikerer at skulle betale millioner til naboer i området. »Det vil uundgåeligt føre til, at der er projekter, som ikke bliver til noget. Det vil skabe usikkerhed omkring fremtidige projekter, fordi man ikke på forhånd ved, hvor store erstatninger der kan komme på tale,« siger Niels Dupont, direktør i selskabet Vindenergi Danmark, som sælger strøm fra 1.500 vindmøller.

Kravet om erstatning til naboer stammer fra Dansk Folkeparti. Gruppeformand Kristian Thulesen Dahl understreger, at partiet går ind for at øge andelen af grøn energi.

»Men eftersom det er staten, der presser på for at få opstillet disse vindmøller, er det rimeligt, at man fra statens side sikrer naboer en erstatningsordning,« siger han.

Uvildig vurdering
»Vi ønsker en uvildig vurdering af det konkrete værditab på en ejendom. Det må være det, der skal erstattes. Under forhandlingerne har vi henvist til de regler, vi har omkring anlæg af motorveje,« siger han

Argumentationen preller imidlertid af på Niels Dupont.

»Overordnet set mener vi, at det er unødvendigt med erstatning til naboer til vindmøller. Når det gælder støj og lys fra vindmøllerne, er der allerede regler, som tager hånd om de krav. Dermed står vi tilbage med udsynet til møllerne. Men der er folk, som har mistet havudsigt, fordi naboen har bygget, og det får de ingen erstatning for,« siger .

For nylig afviste Østre Landsret, at naboer i Kyndby Huse på Sjælland har krav på erstatning, fordi Dong Energy planlægger at opstille to kæmpevindmøller på op til 150 meter kun 600 meter fra de nærmeste beboelser.

BRANCHENYT
Læs også