Typehusfirmaer i gældsklemme

De problemer, som mandag sendte AZ Huse i betalingsstandsning, plager hele branchen.

Typehusfirmaet M2 Huse har de seneste år kørt med så store underskud, at hele egenkapitalen forsvandt. Firmaet har holdt sig flydende i kraft af massiv pengetilførsel fra moderselskabet Keops. Arkivfoto

Voldsomme prisstigninger på byggematerialer og problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft på Sjælland slog benene væk under typehusfirmaet AZ Huse.

Det fremgår af en kortfattet pressemeddelelse fra typehusproducenten, der mandag forklarede, hvorfor selskabet nu går i betalingsstandsning.

»Problemerne er blandt andet forårsaget af de galoperende produktionsprisstigninger på materialer og fra underleverandører, der i 2006 og 2007 har været en realitet. Meromkostninger, der ikke har kunnet sendes videre til kunderne. Endvidere er koncernen påvirket af de afledte indirekte påvirkninger fra den globale finanskrise, hvor alle led holder på pengene, og hvor kravene fra banker og debitorforsikringsselkaber stiger,« skriver adm. direktør Svend Holm.

AZ Huses problemer er tilsyneladende repræsentative for hele typehusbranchen. I hvert fald står nogle af de samme tendenser mejslet ud i regneark i en endnu ikke offentliggjort regnskabsanalyse fra brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Her har man tygget sig igennem de seneste regnskaber for store, mellemstore og små virksomheder, der tilsammen står for en tredjedel af omsætningen i byggebranchen.

Gælden vokser

..

Læs også