Svært at finde de rigtige designermøbler

Ligesom så meget andet er det med designmøbler også svært at sige, hvad man skal investere i, hvis man vil vinde i sidste ende. Enkelte eksperter vover alligevel at komme med nogle bud.

Foto: Piotr & Co. Piotr & Co.

Det er efterhånden mange danskere, der kan prale af at have et ægte dansk designmøbel. Salget af designmøbler er steget kraftigt de seneste år, og køberne regner med, at hvis de sælger deres designmøbel i dag, vil de kunne få ligeså meget for det, som de gav for det i sin tid.

Det er dog ikke altid rigtigt.

Ifølge Peter Tholstrup, Wegner-ekspert hos auktionsfirmaet Bruun Rasmussen, holder mange designmøbler i dag ikke altid prisen.

»Hvis man finder et sjældent designmøbel, som man kan købe billigt, kan det være en god investering. Vi havde f.eks. en, der engang på et loppemarked i Thisted for syv kr. købte et eksemplar af Poul Volthers ”Pyramiden”, som hun senere fik 38.000 kr. for. Det er dog meget sjældent, at det sker, og det skyldes kun, at det var et eksemplar, som der kun er produceret ganske få af,« fortæller Peter Tholstrup, der har arbejdet i auktionsbranchen de seneste 20 år og oftest har set designermøbler, der ikke har holdt prisen.

Spørger man hos møbelproducenterne, kan man dog stadig købe designmøbler, der vil holde prisen.

»Historien har vist, at produkter som ”Ægget” og ”Svanen” har været gode investeringer, der holder prisen, og nogle gange ser man faktisk ældre eksemplarer af begge designs til højere priser, end hvad de koster som nye i dag,« siger pr-manager for Fritz Hansen Jan Helleskov og fortæller, at de nogle gange bliver kontaktet af folk, der mangler en gummifod til deres ”Syver” stol, og så viser det sig, at stolen er fra 1963.

»Det er virkelig nogle kvalitetsprodukter, der holder i lang tid, og så er de tidløse. Man kan ikke så på ”Syveren”, at den blev lavet i 1955, derfor er det mere end bare en økonomisk investering.«

Også hos Erik Jørgensen Møbelfabrik i Svendborg tror man, at møblerne stadig kan være gode investeringer.

»Selvfølgelig kan man aldrig vide, hvordan markedet ser ud om 10 år, men hvis jeg skulle købe et møbel for investeringens skyld, ville jeg købe en "Oxchair" af Hans J. Wegner,« fortæller Niels Jørgensen, adm. direktør hos Erik Jørgensen.

Peter Tholstrup er alligevel tilbageholden, når det handler om at pege på en god investering.

»Hvis jeg vidste det, ville jeg have været rig i dag. Det er lettere at være bagklog, og hvis jeg kunne, ville jeg have investeret i møbler af Poul Kjærholm fra før 1982, da møblerne stadig blev udført hos E. Kold Christensen. De er ofte meget værd i dag. F.eks. hans "Daybed, PK80". I dag sælger Fritz Hansen dem til omkring 75.000 kr., men vi har lige solgt en ældre model til 195.000 kr.,« fortæller han.

»Når det kommer til møbler, mener jeg, at man skal gå efter det, som man synes er pænt, og som man kan lide at sidde i.«

Hvis Peter Tholstrup alligevel skal komme med et forsigtigt bud til dem, der vover sig ud i at investere, er det følgende:

»Det lader til, at Poul Kjærholms møbler har toppet i pris. Der er kun enkelte, der stadig stiger. Til gengæld stiger priserne på Hans J. Wegner i øjeblikket, så hvis man skal give et investeringsråd, skulle det nok være at investere i møbler designet af ham.«

Selv ville Peter Tholstrup helst eje "Jakkens Hvile", designet af Hans J. Wegner i 1953.

gitte.knudsen@jp.dk

Læs også