LEGO-interview: Familien sagde fra

Der ikke bliver nogen fjerde generation af familien i LEGO's daglige ledelse. Og ejeren af den verdenskendte familiekoncern, Kjeld Kirk Kristiansen, erkender, at han selv har en stor del af ansvaret for, at hans børn har valgt andre karrierer.

Kjeld Kirk Kristiansen. Arkivfoto, Kollage: Mattias Grøndal Arkivfoto, Kollage: Mattias Grøndal

Men det ændrer ikke ved, at virksomheden skal blive i familiens eje, så længe den snart 60-årige Kjeld Kirk Kristiansen kan gøre noget ved det.

Man skulle tro, at netop legetøjsbranchen ville være en af de brancher, som børn med glæde ville engagere sig i. Men ved sin 60 års fødselsdag må ejeren af Kjeld Kirk Kristiansen konstatere, at ingen af hans tre børn har lyst til at vie deres liv og karriere til LEGO.

Dermed kommer en af Danmarks mest kendte familiekoncerner til at springe i hvert fald den fjerde Kirk Kristiansen-generation over i den daglige ledelse.

Kjeld Kirk Kristiansen erkender, at han nok selv har en del af ansvaret. Børnene har mærket, at det ikke altid var fryd og gammen at være øverste direktør for LEGO.

»De har oplevet et hjem og et familiemønster, som, de nok ikke syntes, var ideelt. Jeg har været meget fjern nogle gange, og jeg har været meget væk hjemmefra. Og når jeg endelig var hjemme, var jeg ikke altid lige nærværende og havde travlt med andre ting om aftenen,« siger Kjeld Kirk Kristiansen.

Var det især i de perioder, hvor LEGO havde det økonomisk svært?

»Nej. Jeg tror egentlig, det var hele deres opvækst. De oplevede selvfølgelig, at jeg havde det sjovt med arbejdet, men de har også kunnet se, at det virkelig krævede meget af mig. Som jeg har sagt til min søn Thomas: Selvom jeg hele tiden understreger, at familien er det vigtigste, nytter det jo ikke, hvis jeg samtidig signalerer, at det ikke er tilfældet. Det er lidt hårdt at erkende, men det er rigtigt. Man kan ikke sige, at familien kommer i forreste række, hvis man ikke efterlever det konsekvent. Familien var det vigtigste for mig. Men det mærkede de nok ikke.«..

Læs også