Nyhed: Dansk erhvervsmand risikerer 20 års fængsel i USA. Nyhed: Tommy Ahlers i rekordoverskud efter milliardsalg. Analyse: Usikkerhed om fremtidens rejsevaner forstærkes af endnu en mavepuster til rejsebranchen.

Prishop rammer forbrugere hårdt

En typisk dansk familie må betale 2.700 kr. ekstra for fødevarer efter de højeste prisstigninger på fødevarer i flere årtier. Priserne kan stige yderligere i 2008.

Foto: Ric Frazier Foto: Colourbox

Historisk høje prisstigninger på fødevarer trækker nu dybe spor i danskernes privatøkonomi. På blot et år er det blevet 5,4 pct. dyrere at fylde indkøbsvognen med fødevarer. Dermed koster det 2.700 kr. ekstra om året for en typisk dansk familie med to børn at få mad på bordet. Det er det største prishop i flere årtier.

Også næste år har forbrugerne udsigt til at skulle betale mere for mad og drikkevarer.

»Priserne på fødevarer vil ikke eksplodere, men det er sandsynligt, at de vil ligge på et lidt højere niveau, end vi er vant til,« siger Klaus Jørgensen, der er chefkonsulent i Landbrugsraadet.

Han oplyser, at en typisk gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn bruger ca. 49.000 kr. om året på fødevarer. Det svarer til godt 4.000 kr., om måneden.

Hårde forhandlinger
Coop Danmark, der er den største forhandler af fødevarer i Danmark, fører i disse uger hårde forhandlinger med leverandørerne om næste års leverancer.

»Vi vil ikke uden videre acceptere højere priser, og vi har gode kort på hånden, fordi vi køber ind for et stort tocifret milliardbeløb. Men det er ikke realistisk, at vi undgår prisstigninger næste år,« siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop Danmark A/S.

Morten Petersen, indkøbsdirektør i Dansk Supermarked, mener ikke, at de aktuelle prisstigninger på fødevarer er udtryk for et varigt niveauskifte.

»Prisstigningerne udspringer af en række sammentræf på verdensmarkedet, som har fået tingene til at eksplodere. Blandt andet har Australiens landbrugsproduktion været hårdt ramt af tørke, og samtidig har vi set en stigende efterspørgsel fra visse dele af verden. Det presser priserne op, men medfører samtidig, at landmændene øger produktionen, hvilket på længere sigt vil få priserne til at stabilisere sig,« vurderer Morten Petersen. Siden efteråret 2006 har der været voldsomme prisstigninger på mejerivarer, brød, frugt og grøntsager. Mælk er således blevet 15 pct. dyrere, mens prisen på grøntsager er steget med 11 pct.

Højere mælkepriser
»Det er vanskeligt for os at afvise prisstigninger på mælk, når vi kan se, at der faktisk er danske landmænd, som melder sig ud af Arla, og i stedet sender mælken til Tyskland for at få en højere pris. Umiddelbart ser det ud til, at priserne har toppet, men det afhænger helt af udviklingen på verdensmarkedet,« siger Bjarne Bak, indkøbsdirektør i Supergros.

Til gengæld er priserne faldet på de fleste typer af kød. Kun fjerkræ skiller sig ud med en pæn stigning.

På grund af de høje priser på foder slagter landmænd i Australien, New Zealand og USA mere kvæg og flere får, så kødpriserne falder.

I Europa får de lave svinekødspriser kombineret med høje foderpriser mange landmænd til at slagte deres søer og lukke produktionen. Det medfører på kort sigt et endnu større udbud, men fra midten af 2008 ventes produktionen at falde og priserne at stige.

Foruden højere udgifter til fødevarer har danske familier udsigt til stigende udgifter til energi. Danske Bank vurderer således, at udgifterne til opvarmning og kørsel næste år vil være 30 pct. højere end i 2004.

Læs også