Højt fra træets klonede top

I løbet af få år er kolonner af klonede juletræer klar til at rykke ind i de danske stuer. Forskerne kan nu klone de smukkeste træer, og kamerastyrede robotter foretager sorteringen.

Foto: Casper Balslev CASPER BALSLEV

T hi det skete i de dage: Vise mænd plantede kimen til 20.000 klonede juletræer i en petriskål.

Og træerne voksede.

Og da tiden var inde, bøjede robotterne sig over petriskålene og plukkede nænsomt kimen til de små træer. Da var de små træer bare fire millimeter høje.

Og robotterne plukkede kun de smukkeste træer og ventede tålmodigt, til de var vokset til to centimeter.

Da bøjede robotterne sig igen over de små træer og plukkede de smukkeste af de smukkeste af de små træer.

Og se: Dem plantede robotterne omhyggeligt i små potter.

Og som månederne gik, voksede de små træer til.

Nogle tusinde blev plantet ud under åben himmel.

Og fuglene satte sig i deres grene, og regnen faldt over markerne, mens de vise mænd ventede spændt.

Nu har de set nok:

»Vi tør godt konkludere, at det virker. Vi er faktisk rystede over, hvor ens træerne er,« fortæller Leif Sommer, indehaver af firmaet Vitroform.

I samarbejde med en række andre virksomheder og forskere på Syddansk Universitet har Vitroform i halvandet år deltaget i projektet Hi Tec Elite-ræer. Målet er at klone de smukkeste juletræer og fremstille millioner af kopier:

»De økonomiske perspektiver er store. Vi kan klone - altså kopiere - de smukkeste træer et uendeligt antal gange. Dermed får producenterne en langt højere procentdel af værdifulde træer i den højeste kvalitetsklasse. Samtidig kan vi udvælge træer, som vokser hurtigere og lige hurtigt. Træerne er dermed hurtigere klar til høst, og hele beplantningen kan høstes på én gang, hvilket sparer omkostninger,« forklarer Leif Sommer.

I praksis foregår kloningen ved, at forskerne tager frø fra de smukkest tænkelige træer. Kimen fra disse frø dyrkes i petriskåle og kan i princippet deles et uendeligt antal gange.

»Når vi har et passende antal at dyrke videre på, gemmer vi resten af kimen i dybfryseren. Om nogle år ved vi, hvilket af de klonede træer, der viste sig at blive de smukkeste. Kimen til de træer kan vi hente op af dybfryseren og kopiere videre. Vi får ikke pladsproblemer, for petriskåle med et års forbrug af juletræer i Danmark, kan sagtens være i en fryser,« fortæller Leif Sommer.

De kamerastyrede robotter er en altafgørende forudsætning for, at økonomien i at klone juletræer kan hænge sammen. Det ville være alt for dyrt, hvis flytningen og kvalitetssorteringen skulle foregå med håndkraft.

Robotterne arbejder med ekstrem høj præcision, da de både skal kunne gribe de meget små enheder og samtidig gøre det så skånsomt, at de ikke bliver ødelagt.

»Via kamerastyringen er robotten samtidig i stand til at foretage en sortering af de små kim, så kun de bedste bliver pillet fra og lagt ud på et vækstmedie, hvor de gror videre til de er to centimeter høje,« fortæller Palle Hermansen, lektor ved Syddansk Universitet og projektleder for Hi Tec Elitetræer.

I Dansk Juletræsdyrkerforening følges projektet med stor interesse:

»Vi eksporterer juletræer til millioner af forbrugere i mange forskellige lande. Men på tværs af markeder er forbrugerne enige om, at juletræer skal være høje, slanke, tætte og symmetriske. Hvis kloning kan sikre de kvaliteter og tilmed hurtigere vækst, vil det være særdeles interessant for de danske producenter,« vurderer Henrik Mainz, afsætningsmedarbejder i Juletræsdyrkerforeningen.

Og mens petriskålene fyldes af små kloner, kan de danske mænd se frem til, at juleforberedelserne om få år hverken indbefatter svingbor eller kontaktlim.

Læs også