Gyldne tider for revisionsbranchen

Kasseapparaterne klinger i revisionsbranchen. Også hos landets største revisionshuse, der har tocifrede vækstrater.

De er kede af deres image som usexede, støvede og humørforladte. Til gengæld har revisorerne ingen grund til at klage over deres forretninger.

Det er nemlig gyldne tider for branchen, der i øjeblikket har tocifrede vækstrater.

PricewaterhouseCoopers (PwC) nar netop offentliggjort sit regnskab for 2006/07, og med en vækst på 13,7 pct. er det årets foreløbige højdespringer blandt landets fire største revisionshuse, der alle melder om massiv vækst.

Deloitte i Danmark rundede for første gang nogen sinde en omsætning på to mia. kr. i 2006/07 med en fremgang på 11,5 pct., mens Ernst & Young voksede 9,9 pct.

Nu mangler kun regnskabet fra KPMG, der i modsætning til sine tre konkurrenter lader regnskabsåret følge kalenderåret. Derfor er regnskabet først klar næste år, men allerede nu tyder det på, at KPMG kommer til at give de andre baghjul. I hvert fald siger managing partner Stig Due på forhånd, at omsætningen bliver »over 1,4 mia. kr.«, og Stig Due forventer ligeledes at kunne beholde KPMG's status som landets næststørste revisionshus foran PwC.

Hvis KPMG blot tangerer PwC's omsætning på 1.413 mio. kr., svarer det til vækst på 14,9 pct.

Men konkurrencen er under alle omstændigheder knivskarp, og det er et erklæret mål i PwC at overhale KPMG.

PwC har i år fejret de gode tider med en ekstraordinær lønforhøjelse til de 132 i forvejen vellønnede partnere på 38,7 mio. kr., svarende til knap 300.000 kroner pr. mand.

Alligevel er der 42 mio. kr. tilbage på bundlinjen, når skatten er betalt.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at væksten i revisions- og bogføringsbranchen har været markant i både 2005 og 2006 efter en række år med en forholdsvis beskeden fremgang.

Den enslydende forklaring fra aktørerne går på de generelt gode tider i dansk og international økonomi. Det er svært at hive flere penge ud af selve revisionsmarkedet, men til gengæld satser revisionshusene voldsomt på rådgivning, og det får kasseapparaterne til at klinge.

Store forventninger
Ifølge Danmarks Statistik er omsætningen i branchen samlet steget med 46 pct. siden 2001, og i de største revisionshuse er der også store forventninger til fremtiden.

»Det ser godt ud. Vi forventer, at væksten bliver endnu højere i 2008,« siger Stig Due fra KPMG. Samme melding lyder fra ordførende direktør i Deloitte Erik HOlst Jørgensen, der regner med tocifret vækst, mens PwC er mere beskedne.

»Vi har en forventning om, at konjunkturerne vil sløve lidt ned, og vores ambition er en vækst på 7 til 10 pct.,« siger Carsten Gerner.

BRANCHENYT
Læs også