Guldregn over træmænd

Den ni mand store ledelse af Danske Trælast deler over 700 mio. kr. for tre års slid.

Adm. direktør Steen Weirsøe, Danske Trælast.

Det må være lysten, som driver Danske Trælasts ni mand store direktion på arbejde hver dag. For de behøver det ikke. De blev alle mangemillionærer i løbet af tre år, da deres arbejdsplads var ejet af kapitalfonden CVC.

Da trælasten blev købt af CVC i 2003, købte de ni direktører aktier i deres arbejdsplads for sammenlagt 670.000 kr. Da virksomheden tre år senere blev overtaget af britiske Wolseley, kunne de samme aktier sælges for i alt 710 mio. kr.

Nu kan det for første gang gøres op, hvem der har tjent hvor meget. Det er muligt, efter at en række af de selskaber, som de fleste af direktørerne brugte til at købe aktierne, i denne uge har afleveret regnskaber til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Den absolutte topscorer er manden øverst oppe, adm. direktør Steen Weirsøe.

228.694.790 kr. røg ind på kontoen i hans selskab, Weirsøe Invest ApS, da aktierne blev solgt til de nye britiske ejere. Weirsøe har arbejdet hårdt for pengene. Hvis man anslår, at han kun har undt sig selv én ugentlig fridag i de tre år, trælasten var ejet af CVC, svarer gevinsten til, at han hver eneste arbejdsdag lagde mere end 250.000 kr. til sin personlige formue.

Historisk jackpot
Der er især to grunde til at trælastens ledelse scorede en historisk jackpot ved at købe aktier i virksomheden:

Den ene er, at CVC købte - og tre år senere solgte - Danske Trælast-koncernen gennem det lille selskab DT Holding 1 A/S, hvis aktiekapital blot var 10 mio. kr., som ledelsen altså købte en del af. Resten af købsprisen på 6,4 mia. kr. blev betalt med lån.

Den anden årsag til megafortjenesten er, at Danske Trælast blev en væsentligt bedre forretning i løbet af de tre år, den var ejet af CVC: Omsætningen blev øget fra 15 til 20 mia. kr., og indtjeningen skød i vejret med 60 pct. Det gjorde Danske Trælast så meget værd, at britiske Wolseley var parat til at betale 14,8 mia. kr. for virksomheden, som CVC tre år forinden havde købt for 6,4 mia. kr.

Ikke kun direktionen havde chancen for at komme med på vognen: I alt 25 ledende medarbejdere købte aktier - de mindste poster var på 10.500 kr., som ved salget kunne veksles til 11 mio. kr.

Desuden slog omkring 250 af koncernens butikschefer sig sammen i selskabet DT Officers A/S for at købe aktier for 151.000 kr. Butikscheferne kunne efter salget dele en gevinst på 160 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også