Mærsk-top flytter formue

Stort set alle medlemmer af A.P. Møller - Mærsks Executive Board har stiftet egne shippingselskaber i dagene omkring magtskiftet på Esplanaden.

»Jeg har ingen intentioner om at starte ny virksomhed. Det er der ikke tale om. Jeg har oprettet et anpartsselskab, men hvordan jeg planlægger mine private forhold, det hører privatlivet til,« siger Jess Søderberg, skibsreder Foto: Steen Wrem

Jess Søderberg har i al diskretion stiftet eget shippingselskab. Og det er han ikke ene om. Seks ud af otte medlemmer af Mærsk-koncernens hidtidige top har inden for den seneste uge stiftet egne shippingselskaber med en samlet formue på mindst 167 mio. kr.

Ejerne er ikke meget for at tale om deres nye initiativer.

Men så vidt Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, er der tale om, at den detroniserede Mærsk-top flytter en del af goderne ved at være og have været partner i Firmaet A.P. Møller - Mærsk ud i selskabsform.

I tiden som Mærsk-kronprinser og som koncernchef har de haft mulighed for at købe anparter i Mærsk-skibe. De ikke uvæsentlige formuer flyttes nu fra privateje over i egne anpartsselskaber.

Mærsk-toppen er imidlertid fåmælt om de mindst seks nye selskaber.

Kapital på 2,5 mio. kr.


»Jeg har ingen intentioner om at starte ny virksomhed. Det er der ikke tale om. Jeg har oprettet et anpartsselskab, men hvordan jeg planlægger mine private forhold, det hører privatlivet til,« siger skibsreder Jess Søderberg, som siden 1993 har stået i spidsen for koncernen.

Han afviser, at der er tale om et selskab til fratrædelsesgodtgørelse og ifølge flere skatteadvokater ville det også blive brandbeskattet af skattemyndighederne.

Bestyrelsen for A.P. Møller - Mærsk har som afløser ansat Carlsbergs Nils Smedegaard Andersen, som til efteråret sender Søderberg på pension.

Søderberg stifter J. Søderberg Shipping med en kapital på 2,5 mio. kr. indbetalt til kurs 3.907,94, svarende til en reel formue i selskabet på 97 mio. kr.

En anden af de faldne for paladsrevolutionen i Mærsk er Knud Stubkjær, som mister sit område som meddirektør for Mærsk Line og forlader koncernen. Han har den 22. juni stiftet K. Stubkjær Shipping Aps med en kapital på to mio. kr. indbetalt til kurs 2.339,75 - altså ca. 47 mio. kr.

En tredje Mærsk-kronprins er Eivind Kolding, som ikke bliver topchef, men overtager eneansvaret for Mærsk Line. Han har stiftet E. Kolding Shipping Aps med en kapital på 1,5 mio. kr. til kurs 764,16.

Derudover har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen foreløbig noteret nye shippingselskaber ejet af Claus V. Hemmingsen med en formue på 2,5 mio. kr., Søren Skou med en formue på 3,5 mio. kr. og Thomas Thune Andersen med en formue på 5,6 mio. kr. De tre har alle plads i den nye Mærsk-direktion. De to første er nyudnævnte partnere i A.P. Møller - Mærsk.

Skibsreder Tommy Thomsen, som også forlader koncernen og koncernens finansmand Søren Thorup Sørensen figurerer som de eneste endnu ikke på listen over nye ejere af anpartsselskaber.

BRANCHENYT
Læs også