Svindel med kvægtransport

Drægtige danske kvier er blevet eksporteret til Rusland i strid med reglerne. Dyrene blev ikke læsset ud på russisk hvilestation. Turen varede 139 timer, og kvierne blev på lastbilerne i 16 graders kulde og snestorm.

Foto: Nicky Bonne Bonne  Nicky Jyllands-Posten

Med EU-støtte i ryggen har en dansk vognmand og førende eksportør gennemført en ulovlig transport med drægtige danske kvier til Rusland.

Gennem snestorme og isnende kuldegrader blev 222 danske kvier i februar 2007 fragtet til Rusland. Transporten blev gennemført med otte lastbiler og kom - på grund af sne og emsige toldmyndigheder - til at tage meget længere tid end planlagt. I strid med reglerne blev kvierne ikke lukket ud af lastbilerne på en hvilestation undervejs i Rusland.

Morgenavisen Jyllands-Posten kan nu afsløre, at den ansvarlige danske vognmand, Peter Ottesen, har forsøgt at dække over problemerne og ulovlighederne ved at indsende misvisende transportdokumenter til de danske veterinærmyndigheder.

De har først nu opdaget svindlen, hvilket veterinærdirektør Jan Mousing, Fødevarestyrelsen, finder »stærkt utilfredsstillende«.

Fødevarestyrelsen strammer nu op på sagsbehandlingen og politianmelder samtidig vognmanden.

Transporter indstilles

..

Læs også