Udsigt til billigere ferierejser

Individuelle udlandsrejser bliver op til 15 pct. billigere på grund af den faldende dollarkurs, mens charterturister kan se frem til billigere rejser næste vinter.

Den svækkede dollar slår igennem på danskernes rejsebudget. Foto: Stig Wørmer Foto: Stig Wørmer

Danskere har udsigt til billigere ferierejser.

Mange charterrejser og individuelle rejser bliver afregnet i dollars, når danske rejsebureauer forhandler med hoteller og flyselskaber.

Derfor er der udsigt til billigere rejser, når bureauerne de kommende måneder går i gang med at forhandle næste vinters charterrejser.

»Vores kontrakter bliver typisk forhandlet et år i forvejen, så de kommende måneder forhandler vi næste vinters program. Hvis dollaren holder sig nede de kommende måneder, får det en effekt på priserne. Så bliver det på sigt billigere at købe rejser,« siger Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour.

Kursen kan låses
Men allerede nu er der pæne besparelser at hente.

»Individuelle rejser forhandles fra dag til dag og er derfor langt mere påvirkelige i forhold til valutakursændringer. På dem slår den lave dollar specielt igennem, og der kan være pæne besparelser på 10-15 pct. på den slags rejser næste år i forhold til i år,« siger Lars Thykier, adm. dir. i Danmarks Rejsebureau Forening.

I sidste ende er det dog op til kundens forhandlingsevne at sikre sig en attraktiv pris.

»Sådanne rejser forhandles individuelt mellem rejsebureau og kunde, så hvis man køber rejsen nu, kan man forhandle sig frem til, at prisen skal låses med den nuværende dollarkurs,« siger Lars Thykier.

Samlet besparelse
Den svækkede dollar slår ikke kun igennem på rejser til USA.

»Den har en effekt alle steder, hvor man forhandler i dollars. Det vil f.eks. sige Thailand, Fjernøsten, Nordamerika og Sydamerika,« siger Lars Thykier.

Ud over selve rejsen bliver opholdet billigere.

»Den klassiske USA-rejse på to eller tre uger til sommer med hotel og billeje bliver klart billigere. Det samme gør rejser til Thailand, Vietnam, Cambodia, Singapore, Seychellerne, Maldiverne og til dels Indien,« påpeger Lars Thykier.

Pengeforbruget på selve feriedestinationen vægter ofte tungt i det samlede rejsebudget, hvorfor dollarfaldet i sidste ende kan give en stor samlet besparelse.

»De fleste bruger næsten lige så mange lommepenge, som selve rejsen koster. Derfor kan den lave dollar give pæne besparelser. Thailand er et af de populære rejsemål, som bliver væsentligt billigere, fordi valutaen følger dollaren,« siger Jan Vendelbo, salgs- og marketingdirektør i My Travel.

Blandet regnestykket
Selv om han er enig i, at den svage dollar isoleret set vil give billigere charterrejser fra næste vinter, trækker den høje brændstofpris i den anden retning.

»Den er rekordhøj,« konstaterer Jan Vendelbo.

Samtidig er det ikke givet, at hele besparelsen fra den lave dollar bliver giver videre til kunderne.

»Det er umuligt at sige, men det gælder for os om at have konkurrencedygtige priser, og dollaren vil helt klart påvirke regnestykket positivt. Den gør det billigere, end det ellers ville have været,« siger Jan Vendelbo.

Ifølge Danmarks Rejsebureau Forening købte danskerne ca. 1,2 mio. charterrejser og fem mio. individuelle rejser til udlandet sidste år.

»Et kvalificeret gæt er, at vi bruger ca. 15 mia. kr. om året på ferierejser til udlandet,« siger Lars Thykier.

Læs også