Montgomery i finansiel modvind

Mediemagnaten David Montgomery er gået fra 0 til 300 titler på under tre år i sit ambitiøse forsøg på at skabe et europæisk avisimperium. Men høj gældsætning og et vrangvilligt aktiemarked udgør alvorlige risikomomenter.

En af årsagerne til den bekymrende udvikling for Mecom og David Montgomery er at finde i Danmark. Foto: Thomas Larsen. Foto: Thomas Larsen

Fra en investering på 500 mio kr. til en markedsværdi vel over 12 mia. kr. på mindre end tre år.

David Montgomerys projekt om at skabe en pan-europæisk avisforretning har udviklet sig med syvmileskridt, siden det blev lanceret i 2005 med støtte fra en række britiske investorer.

Efter den nylige overtagelse af den hollandske avisgruppe Wegener har Mecom-koncernen i dag et forretningsomfang på ca. 10 mia. kr. og op mod 11.000 ansatte.

Analytikere vurderer, at det måske kunne være tid til en puster for den energiske Montgomery, men Mecom har ifølge internationale medier kig på flere europæiske dagblade, bl.a. Süddeutsche Zeitung, en af Tysklands førende kvalitetsaviser, og finansavisen FT Deutschland, der er en aflægger af britiske Financial Times.

Den hast og agressivitet, hvormed Mecom har skabt sig en bred europæisk base, er uden egentligt fortilfælde.

»Det er mig bekendt det første forsøg af sin art, hvor man prøver at konsolidere på flere markeder på samme tid,« siger Henrik Schultz, analytiker hos investeringsbanken Kaupthing.

Han giver også David Montgomery pæne karakterer for den hidtidige udførelse af projektet.

»Det ser positivt ud konceptuelt, og foreløbig ser resultaterne også fornuftige ud i det store og hele.«

Men selvom Mecom har været ombølget af megen positiv investorinteresse, har udviklingen på det seneste taget en noget mere bekymrende drejning. I løbet af de seneste tre uger har Mecom-aktien således tabt ca. en fjerdedel af sin værdi på London-børsen, hvor aktien nu befinder sig på det laveste niveau i år.

Dårlig karakter
Der er flere mulige årsager til, at Mecom er kommet i kursmæssig modvind på det seneste, og en af dem hedder Danmark.

For mens udviklingen i Mecoms aktiviteter er positiv i de fleste markeder, så halter Det Berlingske Officin bagefter.

»Danmark er det eneste minus i ledelsens karakterbog,« vurderer en kilde tæt på Mecom.

»Den danske markedssituation er fortsat meget ustabil.«

Uden for Danmark er Mecom til stede i avismarkederne i Norge, Holland, Tyskland, Polen og Ukraine.

Det er dog kun herhjemme, at Mecom har måttet slække på sine forventninger til indtjeningen.

»Set i en Mecom-sammenhæng er resultaterne i Danmark rimeligt skuffende,« vurderer Henrik Schultz.

I London har analytikere også bidt mærke i Mecoms danske problem.

»Jeg tror, at man hos Mecom er blevet ret overrasket over dynamikken i det danske marked,« siger en analytiker hos en international bank.

Alligevel har David Montgomery fortsat pæne muligheder for at forbedre resultaterne i Det Berlingske Officin, hvis forandringerne fortsætter i det nuværende høje tempo, mener Henrik Schultz.

»Under Orklas ejerskab gik det alt for langsomt. Der er da sket noget, men i forhold til ændringerne i det generelle mediebillede skal der langt mere tryk på.«

Mecom overtog Det Berlingske Officin, som tidligere var en del af norske Orkla Medier, i efteråret 2006.

Høj gældsætning
Et andet risikomoment, som analytikerne fokuserer på, er den gældsbyrde, som Mecom har påtaget sig for at finansiere opkøbene.

Ifølge internationale investeringsbanker ligger Mecoms nettogæld på 4,5-5 mia. kr.

»Der er en betydelig risiko ved et sådant projekt, fordi Montgomery køber sig til en stor del af væksten og har en meget stor gæld,« påpeger Henrik Schultz.

I et marked, der har tabt appetitten på risikable investeringer, er det nu op til Mecom at bevise, at man ikke kun kan købe op, men også formår at levere de lovede gevinster.

Derfor er det ifølge kilden tæt på Mecom mindre sandsynligt, at vi kommer til at se ny, storstilet ekspansion i den nærmeste fremtid.

»Nu skal Mecom først og fremmest bevise, at der kan skabes værdier fra de hidtidige investeringer,« siger han.

Læs også