Det er ikke altid chefens skyld ...

... når medarbejderne ikke er loyale. Graden af medarbejderloyalitet handler heller ikke kun om løn, fryns og flekstid. I stedet afgør nationaliteten i høj grad, hvor glade og loyale vi er på arbejdspladsen.

Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Her følger en god nyhed. Og en dårlig.

Ja, faktisk er det den samme nyhed, men vurderingen af den afhænger formentlig af, hvem man er:

Lønnens størrelse og styrken af en nations økonomi spiller ingen rolle for, hvor loyale og engagerede medarbejdere i det pågældende land er.

Hvilket måske er med til at forklare, hvorfor Danmark trods alt kun kan nå op på en 14. plads, når det gælder graden af medarbejderloyalitet. Også selvom vi generelt er ret lykkelige, udadvendte og meget lidt neurotiske, hvilket ellers spiller en afgørende rolle for, om vi er glade for vores arbejde eller ej. I det mindste kan vi dog glæde os over, at de fleste europæiske lande ligger længere nede på listen end os.

»Indtægten pr. indbygger har absolut ingen indflydelse på graden af medarbejderloyalitet- og engagement. Og kulturelle faktorer som for eksempel en stærk gruppeloyalitet har vist sig heller ikke at være afgørende. Det er til gengæld det, man kan kalde den nationale personlighed,« lyder det fra doktor i psykologi ved Cass Business School, Garry Gelade, over telefonen fra London.

Sammen med en række kolleger har han gravet dybt i allerede offentliggjorte data fra 49 lande og set på dem i en større sammenhæng. Målet var at afgøre, om det for eksempel er et lands økonomi, nationale personlighed eller kulturelle værdier, der har størst indflydelse på graden af medarbejderloyalitet. Og skønt Gelade & Co. endnu ikke er helt færdige med at forske i emnet, så er der allerede nu et par gedigne overraskelser. Selv for en psykolog, som har studeret medarbejdermotivation i årevis.

»Lad mig sige det sådan: Det har overrasket os meget, at den såkaldte nationale personlighed spiller så stor en rolle, men det er med til at forklare, hvorfor lande som Mexico og Brasilien ligger så højt. Fordi de generelt scorer højt, når det gælder lykke og udadvendthed,« forklarer Garry Gelade.

Forklaring fundet

..

Læs også