Tjen penge på at samle pensionerne

Mange danskere ved alt for lidt om deres pensionsopsparinger, men hvis de brugte tid på at sætte sig ind i dem og samtidig samlede deres pensionsopsparinger ét sted, ville der være mange penge at spare.

Foto: Nationalbanken Foto: Nationalbanken

Selv om pension er vigtig, og danskerne indbetaler til pensionsordninger som aldrig før, har mange ikke styr på, hvad pengene går til, og hvad de præcist for ud af pensionsordningerne. Derfor opfordrer formuerådgiver i Formuepleje Anders Kristiansen til, at man får ryddet op i sine pensionsordninger og samlet dem ét sted. Det kan spare mange penge.

»Mange folk har gennem et helt liv med arbejde flere steder ofte pensionsopsparinger lige så mange steder. Hvis man i stedet samler hele sin pensionsformue ét sted, bliver det både mere overskueligt og ofte også billigere, da man så kun skal betale administrationsomkostninger til én police,« fortæller rådgiveren, der også understreger, at man samtidig bør få undersøgt, hvilke forsikringsdækninger der er inkluderet i ens pensionsopsparing.

Der skal ryddes op
Ifølge nye undersøgelser foretaget af Forsikring og Pension ved hver femte dansker nemlig ikke, om pensionsordningen inkluderer én eller flere forsikringsdækninger.

Hver fjerde ved heller ikke, hvor meget de sammen med deres arbejdsgiver reelt indbetaler til pension hver måned.

»Når mange danskere ikke kender forsikringsdækningen i deres pensioner, betyder det ofte, at deres forsikringer sjældent bliver tilpasset ændringer i deres liv. Det gør, at man kan komme til at betale for dækninger, som man reelt ikke har behov for. Man ville derfor spare en masse udgifter ved at gennemgå dem og få ryddet op i dem,« forklarer han.

Ved både at fjerne overflødige forsikringsdækninger og samle sine pensioner for at undgå for mange administrationsomkostninger mindsker man de udgifter, som ellers tærer på ens formue.

Kigger man på de elementer, der gerne skal forrente ens pensionsopsparing, kan der også her være penge at hente.

Et lavinteresseområde
Undersøgelsen fra Forsikring og Pension viser således, at tre ud af fire danske pensionskunder ikke kender afkastet eller renten på deres pensionsopsparing.

»Pensionsområdet er generelt et lavinteresseområde. Måske er det også derfor, at der ikke er meget konkurrence mellem pensionsselskaberne, når det gælder om at fastsætte den årlige kontorente. I de seneste 10 år har den gennemsnitlig ligget på knap 6 pct.,« fortæller Anders Kristiansen og peger på, at andre muligheder ofte kan give noget højere afkast.

F.eks. har Formueplejes eget selskab Safe A/S de seneste 10 år i gennemsnit givet et afkast på 12,9 pct. efter pensionsafkastskat og omkostninger.

»Får man samlet sin pension og kigget lidt på afkastet kan det give kontante besparelser og dermed flere penge til senere i livet. Måske er det kun 1 pct., som man sparer, men akkumulerende over mange år kan det blive rigtig mange penge,« lyder det fra formuerådgiveren.

BRANCHENYT
Læs også