Julegaver billigst i Tyskland

Der er tusindvis af kroner at spare ved at gå uden om danske butikker og køre en tur til Tyskland, hvor serviceniveauet er højt, og priserne også er lavere end i både Sverige, Danmark og på nettet. Se de billigste indkøbssteder her.

Der er penge at spare ved at købe julegaverne i Tyskland. Foto: AP J. Pelaez

På fredag går det for alvor løs. Dankortene vil gløde som aldrig før. Det samme vil lyskæderne, og duften af gløgg og brændte mandler vil sprede sig i stuvende fulde indkøbscentre og strøggader. Årets julegaveræs sætter ind.

Men gaveræset behøver ikke at blive gennemført her til lands. Forbrug har været i netbutikker, i Malmø, i Flensborg og i danske byer for at tjekke julegavepriser.

Prissammenligningen viser, at årets måske største gave gemmer sig på nettet eller få kilometer på den anden side af grænsen.

Gaven er kontante besparelser på de kvalitetsvarer, som står øverst på ønskelisterne i år. Mange ønsker at røre ved de produkter, de køber, og for mange er internethandel forbundet med usikkerhed omkring betaling, gebyrer og leverance, og én ting er sikkert: Der er ikke meget julestemning i en internetbutik. Det er der til gengæld i Flensborg, hvor priserne generelt er markant lavere end i Danmark og en smule lavere end på nettet. Nettet vinder på at have døgnåbent, mens de fysiske butikker i de besøgte byer alle udvider åbningstiderne op til jul.

Danskere søger ud
Butiksindehavere i både Flensborg og Malmø beretter om flere danske kunder, som sparer penge på gavebudgettet, og samtidigt beriger sig med sjove kulturelle oplevelser på udflugter i byer, som emmer af kanel, kravlenisser, krybber og kaner med jesusbørn og julemænd.

»I tyske butikker findes masser af høflighed, overskud og oven i købet besparelser. I danske butikker møder vi ligegyldighed og travlhed,« siger Per Hansen fra Silkeborg. Sammen med sin bror kører han gerne 190 km efter besparelser og den service, som de kun mener, at de finder syd for grænsen.

Sanne Rasmussen fra Dragør er på venindetur med sin datter Camilla. De overnatter på et hotel, som ligger ud til Flensborg Fjord ikke langt fra byens seværdige skibsfartsmuseum.

»Vi er taget et par dage herned for både at opleve byen og for at købe gaver. Især sko og tøj, men også briller er langt billigere end hjemme,« siger Sanne Rasmussen som vi møder på Flensborgs hovedgade Holm. Hun har regnet ud, at besparelserne betaler en hotelovernatning.

Heller ikke på Malmøs hovedstrøg Södra Förstadsgatan er der langt mellem dansktalende kunder.

»Vi nyder at komme her. Vi kunne måske savne lidt flere cafeer, men det er bestemt turen værd, for Malmø er en skøn by, og en tommelfingerregel siger, at vi sparer 30 pct. på alt tøj, så vi shopper løs - se selv,« siger sygeplejestuderende Louise Juul og hanker op i fire poser, mens veninderne er på vej ind i modebutikken Filippa K for at finde julegaver til kæresterne hjemme i Farum.

Samme sortiment som hjemme
Kontante besparelser og hyggelige udflugter er ikke sådan at kimse ad, men hvad hjælper det at tage udenlands på julegaveindkøb, hvis gaverne på ønskelisten ikke findes i butikkerne?

Når det kommer til julegavehits som sportsudstyr, legetøj, briller og forbrugerelektronik som digitalkameraer, spillekonsoller og fladskærme, findes samme brede sortiment i alle byerne og på nettet - blot billigere end i Danmark.

Det samme gælder fødevarer. Når man alligvel er udenlands, bør man handle til julefrokostbordet, for med untagelse af alkohol i Sverige er der mellem 20 og 50 pct. at spare på madvarer, konfekt og sodavand.

Ønsker man derimod at handle dansk brugskunst eller eksklusive skandinaviske og internationale tøjmærker, risikerer man at gå galt i byen, hvis byen hedder Flensborg. For selv om forretningslivet her er blomstret op de seneste år, er sortimentet endnu ikke helt så opdateret som det, der udbydes i danske byer af samme størrelse.

Det kan skyldes, at konjunkturerne længe ikke har været som herhjemme. I Tyskland er det ingen selvfølge at have et job, og det mærkes bl.a ved, at butiksindehaverne ikke accepterer, at personalet hyggesnakker sammen i stedet for at ekspedere.

Tager man en tur over Øresundsbroen, finder man i Malmø de fleste fashionable tøjmærker til lavere priser end i Danmark, men ligesom i Flensborg kan det være svært at finde PH-lamper, møbelkunst og køkkenkunst, som nøjagtig matcher den istandsatte danske Bo Bedre-bolig med friværdi og fladskærm.

BRANCHENYT
Læs også