Andelsboliger i modvind

Andelsboligers popularitet styrtdykker, fordi priserne er steget voldsomt. Priserne skal 20 pct. ned på landsplan, vurderer ejendomsmæglerkæden Home.

Foto: Niels Hougaard Foto: Niels Hougaard

Andelsboligers popularitet dykker kraftigt.

For få år siden kredsede købere om de attraktive andelsboliger, og andelsboligforeninger opererede ofte med lange ventelister.

Sådan er det ikke længere. Priserne er kommet op i et leje, som har sendt efterspørgslen ned.

Det viser en undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home, der har spurgt kædens salgschefer og ejere, hvad boligkøbere går efter.

»Vores boligbarometer viser, at 43 pct. af vores ejendomsmæglere oplever en faldende efterspørgsel efter andelsboliger. Det skyldes, at priserne nogle steder er steget meget,« siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.

Prisen på ca. halvdelen af landets 200.000 andelsboliger bliver fastsat ud fra den offentlige vurdering, som sidste år fik et ordentligt hak opad med stigninger på mere end 200 pct. nogle steder i landet. Det sætter nu sit tydelige præg på både købere og sælgere. Køberne har mindsket interessen for andelsboliger, mens sælgere har sværere ved at komme af med deres bolig på egen hånd.

»Vi kan mærke, at der er sket en væsentlig forøgelse af antallet af andelsboliger til salg i vores forretninger, og ejendomsmæglere har kun en del til salg. Tusindvis af andelsboliger annonceres stadig til salg uden om mæglere,« siger Niels H. Carstensen.

Ifølge de danske ejendomsmægleres internetside, boligsiden.dk, er der næsten 2.000 andelsboliger annonceret til salgn. De er ifølge Home endnu sværere at sælge end ejerlejligheder.

»Vinden blæser ikke i andelsboligernes retning, og hvis den gør, er der tale om modvind. Priserne skal nok på landsplan justeres 20 pct. ned, men der er store forskelle fra bolig til bolig,« siger Niels H. Carstensen.

Som en konsekvens af de nye tider mærker Home en stærkt stigende efterspørgsel efter mæglere til at vurdere andelsboliger og forestå et salg.

Alt er dog ikke sort i sort for andelsfolket. Således viser Homes undersøgelse, at boformen stadig har sine tilhængere. Det er således de kraftigt stigende priser, der har gjort andelsboliger mindre populære.

»Boformen er stadig populær, for mange kan godt lide tanken om at eje noget i fællesskab. Så andelsboliger kan genvinde deres popularitet, hvis priserne bliver reguleret. Men det betyder, at nogen kommer i klemme om ikke andet i form af bristede forventninger,« siger Niels H. Carstensen med henvisning til de i nogle tilfælde urealistisk høje offentlige vurderinger.

BRANCHENYT
Læs også