Så længe musikken spiller...

Der fornemmes en vis nervøsitet i aktiemarkedet. Ikke mange er gået ram forbi, og i sådanne perioder er det godt at forholde sig relativt til omverdenen.

Ikke fordi man nødvendigvis skal glæde sig over andres ulykke, men i et faldende marked kan det være en lille trøst, hvis man gør det mindre ringe end de andre.

For de børsnoterede selskaber udgør det aktuelle markeds store udsving også en ekstra udfordring. Hvis man har nogle bekendelser af mindre positiv karakter, er det en kunst at kunne få dem serveret på en dag, da markedet løfter sig, som det gerne sker umiddelbart efter ekstra store fald. Det er lidt som at læse bølgerne, når man vil slå smut med strandens sten.

Som altid er det også en fordel at servere et surt budskab sammen med noget godt. Der skal gerne lidt sukkerglasur om pillen, for bedre at få den til at glide ned. Hvis omvendt ulykken kommer på en dag, da stemningen i forvejen er sur, kommer straffen med fuld styrke.

ALK-Abelló blev således ramt på en skæv dag, da markedet tilsyneladende slet ikke tog sig tid til at læse børsmeddelelsen til ende. Skal man tro ledelsen, var det ikke den potentielle blockbuster-kandidat Grazax, som var problemet, men patienterne i forsøget. Det betyder dog, at tablettens godkendelse i USA skydes lidt ud i fremtiden, og den efterfølgende kvartalsmeddelelse kunne afsløre, at også på det europæiske marked går introduktionen af Grazax lidt mere trægt end ventet. Denne meddelelse blev dog serveret sammen med tal, som viste, at den eksisterende kerneforretning udvikler sig stærkere end ventet, så samlet modtog markedet kvartalsrapporten positivt - men det skal siges, at det altid er lettere, når man kommer fra et lavt niveau.

Coloplast arbejder også med visse udfordringer. Rundt om i Europa har sundhedsmyndighederne - inspireret af amerikanerne - fundet ud af, at der kan spares på de offentlige budgetter, hvis man reducerer tilskuddene til patienternes behandling. Måske ud fra en holdning om, at medicinalindustrien kommer til at betale mere af besparelsen end patienterne. Det har i første omgang skåret en del af Coloplasts indtjening i Tyskland, og nu gælder den største usikkerhed England.

Coloplast-ledelsen ligger dog ikke på den lade side. Dels har man aktivt kastet sig ud i en international konsolidering og tilkøbt konkurrenter, og dels er man i færd med at flytte en stor del af sin løntunge produktion ud til lavtlønsområder som Østeuropa og Kina. De negative og de positive effekter fører således en magtkamp, hvis resultat løbende kan ses på kursudviklingen for Coloplast-aktierne.

Mens opmærksomheden er fanget om de store strategiske tiltag, har man også lige fundet anledning til at revurdere sin tyske såkaldte homecare-virksomhed HCS. Man har fundet det passende at nedskrive goodwill for 283 mio. kr. vedr. denne forretning, hvilket måske ikke virker så dramatisk, mens musikken spiller.

Goodwill er blevet en vanskeligt håndterbar størrelse, og såvel regnskabsfolk som investorer kan have vanskeligt ved at tumle den. Hvor man tidligere havde en matematisk formel at afskrive goodwill efter, har de nye regnskabsregler åbenbart givet mere frit spil. Selv selskaber, hvor goodwill udgør langt mere end egenkapitalen, kan i dag - på trods af, at aktiviteterne udvikler sig til at være stærkt underskudsgivende - få revisorers og finansielle rådgiveres underskrifter på et prospekt. Det er tilsyneladende mindre vigtigt at kontrollere holdbarheden af goodwill, når investorerne skal inviteres til at skyde penge ind end ved almindelig regnskabsaflæggelse.

Når musikken spiller, er der ingen, der bemærker noget. Så kan man tage nedskrivningen, når investorernes penge er inde på kontoen.

BRANCHENYT
Læs også