Rekordhøjt udbytte vil påvirke økonomien

Der bliver udbetalt 25 mia. kr. før skat i udbytte fra landets investeringsforeninger til de mere end 900.000 danskere, der sparer op i dem. Det er ny rekord og så stort et beløb, at det vil påvirke landets økonomi.

25 mia. kr må de danske investeringsforeninger slippe til dem der sparer op i dem. Et rekordhøjt tal der vil påvirke landets økonomi, påpeger eksperter. Foto: AP/Mik Eskestad Foto: AP/Mik Eskestad

Et historisk stort beløb på 25 mia. kr. er på vej til de mere end 900.000 danskere, der sparer op i en af landets investeringsforeninger.

Det er så stort et beløb, at det kommer til at påvirke hele landets økonomi, påpeger storbankerne Nordea og Danske Bank.

I foråret udbetaler investeringsforeningerne udbytter til medlemmerne på baggrund af de gevinster, som er tjent i år. Trods finanskrise og uro på aktiemarkederne er der udsigt til den største udbetaling nogensinde.

Beløbet er dobbelt så stort som for fem år siden og 3,5 mia. kr. større end sidste år, der ellers var et jubelår på finansmarkederne.

»Det bliver ny rekord. Når tallene bliver så store, er det både udtryk for, at folks formuer i foreningerne er blevet store, og at foreningerne har tjent mange penge i år,« siger Jens Jørgen Holm Møller, direktør i IFR, som er investeringsforeningernes brancheorganisation.

IFR anslår, at en tredjedel af pengene tilfalder danskere, der sparer op til pension, mens resten - knap 17 mia. kr. før skat - bliver udbetalt til folk, der har investeret ikke-pensionspenge, hvilket også kaldes frie midler. Det er penge, som er til fri disposition og så stort et beløb, at det ifølge Nordea får stor indvirkning på hele landets økonomi.

Banken antager, at halvdelen af pengene til fri disposition bliver sparet op igen, mens den anden halvdel, som svarer til ca. seks mia. kr. efter skat, bliver brugt på ferierejser, nye fladskærme og andet privatforbrug.

»Det er meget, og det vil bidrage til at holde hånden under forbrugsvæksten og få en positiv effekt på økonomien. Vi venter, at privatforbruget vokser med 1,8 pct. næste år. Udbytter i dette niveau vil give knap halvdelen af den samlede vækst,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Mere end skattepakken

..

Læs også