Bliv vinbonde på anparter

I 25 år har danskere kunne købe anparter i et danskejet vinslot i Frankrig. Nu kan man efter samme koncept også blive medejer af en italiensk vingård.

Der findes alternative måder at udleve drømmen om sin egen vingård. Foto: Polfoto. Foto: Polfoto

Vil man byde på vin fra egen vingård, men mangler de otte mio. kr., som en billig vingård koster, er der andre måder at erhverve de eftertragtede flasker.

To forskellige danske vinproducenter tilbyder nu anparter i deres gårde til henholdsvis 550 og 1.000 kr. Vinslottet Château de Haux i Sydvestfrankrig, hvor danskere allerede i 1985 kunne købe en anpart, har igen udvidet produktionen og udbyder nye anparter. Samtidig er en ny danskejet vingård i Piemonte i Italien på samme vis begyndt at sælge anparter, Tenuta del Pino hedder den.

Indtil videre har flere end 13.500 personer købt en anpart i én af de to gårde. For begge gælder, at anparterne ikke giver afkast, men i stedet giver adgang til at købe vin fra gården og til billig udlejning af de ferieboliger, der er tilknyttet vingården. Hvis man ejer for mere end 5.000 kr. anparter, kan man begge steder få sin egen personlige etikette på flaskerne.

»Det er hele interessen for vin og drømmen om at lave sin egen vin, som vi kan opfylde, ved at man får del i vores produktion og kan komme på ferie her, og se hvordan vi gør,« siger Henrik Koudahl, stifter af Tenuta del Pino.

Siden Henrik Kaudahl og hans kone overtog gården i marts, har 1.500 danskere købt en anpart i foretagendet.

»Vi byder også på arrangementer derhjemme. For eksempel vinsmagning, hvor vi prøver at hive Italien hjem til dem, der ikke har mulighed for at komme herned,« siger han.

Meget at lære
I fremtiden vil de også tilbyde anpartshaverne, at de kan komme ned og lave deres egen tønde vin.

»Målet er at drive en aktiv vingård. Den må ikke blive for stor og industriel, og omvisningerne må ikke blive skemalagte. Det skal være en hyggelig familiegård, hvor vi har tid til at tage os af gæsterne,« siger Henrik Koudahl, der tidligere var chef i forsikringsselskabet Alm. Brand, men altid har været interesseret i italienske vine, særligt for dem fra Piemonte.

Siden overtagelsen af slottet har han fået hjælp af en fransk ønolog, altså en person med en uddannelse inden for vinproduktion.

»Jeg har en meget stor ærbødighed over for faget og er godt klar over, at jeg skal bruge de næste par år på at lære at lave og sælge vin. Selv om jeg har importeret vin og kender mange produkter, har jeg stadig meget at lære,« siger Henrik Koudahl.

For dem, der er mere til fransk vin, er der igen blevet mulighed for at købe anparter i vinslottet Château de Haux i Bordeaux. Siden slottet blev overtaget af brødrene Peter og Flemming Jørgensen i 1985, har 12.000 personer købt anparter til 550 kr. stykket.

Konceptet er det samme som hos italienske Tenuta del Pino, hvor anparten giver ret til at købe vin fra slottets marker samt ophold på slottet.

»Det er ikke en investering på nogen måde. Det skal understreges syv gange,« siger Peter Jørgensen, som blev født ind i vinbranchen som fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup. Det solgte brødrene i 1991 for at hellige sig det franske vinslot.

To ekstra vingårde
Château de Haux har siden 1985 udvidet produktionen med to ekstra vingårde, fordoblet arealet fra 21 til 80 hektar og øget antallet af anparter flere gange. I dag produceres der 600.000 flasker vin om året.

Hver onsdag hele sommeren kommer der cirka 50 mennesker til rundvisning - i alt et par tusinde hvert år. Men nu skal det heller ikke være større, mener Peter Jørgensen.

»Som det er nu, er det til at styre. Det bliver ikke sjovere, bare fordi det bliver større. Men der er stadig en stor interesse for at købe anparter. Der er mange mennesker, der synes det er sjovt at sige ”vinen fra mit vinslot” og at det er sjovt at komme herned og besøge slottet,« siger Peter Jørgensen.

Læs også