Ny chef for verdens største bank

Tab på næsten seks mia. dollars blev for meget for bestyrelsen i Citigroup, der søger hjælp fra manden, der i seks år havde ansvaret for USA's økonomi.

Den afgående formand og adm. direktør Charles Prines har holdt sin sidste tale for verdens største bank, Citigroup. Foto: AP/Ahn Young-joon. Ahn Young-joon

Den tidligere amerikanske finansminister Robert Rubin er på vej til at overtage ledelsen af verdens største bank, Citigroup, efter at Charles Prince i weekenden blev tvunget bort fra posten som adm. direktør.

Alt tyder dog på, at Rubin, der var Bill Clintons finansminister i seks år, blot er en midlertidig løsning på en krise, som har ulmet gennem længere tid, indtil en afskrivning i sidste måned på 5,9 mia. dollars fik den til at slå ud i lys lue.

Udskiftningen i toppen af Citigroup kommer blot en uge efter, at den store investeringsbank Merrill Lynch fjernede sin adm. direktør, Stanley O'Neal, der blev gjort ansvarlig for tab på over otte mia. dollars i kølvandet på den internationale kreditkrise.

Sent søndag nægtede en talsmand for Citigroup at kommentere forlydender i en række amerikanske medier, men hun benægtede ikke, at bestyrelsen holdt krisemøde for at diskutere en ændring på højeste niveau.

Overvældende pres
På Wall Street fremhæves det fra flere sider, at presset mod bestyrelsen i de senere dage er blevet overvældende. Citigroups aktiekurs er siden årsskiftet faldet næsten en tredjedel, skønt aktiemarkedet er gået den modsatte vej.

Kursen er den laveste siden tidligt i 2003, hvilket er et halvt år inden, at bankens grundlægger, Sanford Weill, overlod ledelsen til sin håndplukkede efterfølger, den nu 57-årige Charles Prince, der af kolleger og venner er kendt som Chuck.

Prince er igennem flere år blevet kritiseret for svag ledelse, men bestyrelsen har støttet ham med henvisning til, at det er vanskeligt at lede et moderne finansielt supermarked, der som Citigroup kombinerer forbrugerbank, investeringsbank og mæglervirksomhed.

Robert Rubin har i otte år været medlem af bankens bestyrelsen og fungerede som direktørens rådgiver.

Han er imidlertid ikke belastet af de store tab, og skønt han gang på gang har afvist, at han skulle ønske at overtage ledelsen, må eksfinansministeren nu påtage sig rollen som midlertidig redningsmand.

Interne kandidater
Der er flere interne kandidater til posten som adm. direktør.

Blandt kandidaterne nævnes desuden New York-børsens chef, John Thain, der også skal være på tale som Stanley O'Neals efterfølger.

Flere iagttagere udelukker ikke, at krisen udnyttes til at splitte Citigroup op i tre selvstændige enheder. Noget sådant skulle sikre et bedre arbejdsklima i flere afdelinger, hvor medarbejderne har følt, at de er blevet de uskyldige ofre for andres fejltagelser.

Med magtskiftet i Citigroup er der dog næppe sat punktum for udrensningen på bankernes direktionsgange, efter at det store antal tvangsauktioner og misligholdte boliglån tidligt på sommeren udløste den internationale kreditkrise.

Schweiz' største bank, UBS, var den første til at fyre sin adm. direktør, Peter Wuffli. Siden da har både amerikanske og europæiske banker afskediget en længere stribe vicedirektør. Næste topchef i søgelyset er Bear Stearns James Cayne, der beskyldes for at have taget alt for let på krisen.

klaus.justsen@jp.dk

Læs også