Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Stein Baggers storhed og fald

Hvem er Stein Bagger? Indtil sidste uge var det korte svar: Direktør i det fremstormende it-selskab IT Factory, 1,70 meter høj, muskuløs af bygning og far til en datter på 8 år.

Under den polerede overflade som succesrig it-direktør har Stein Bagger ført et dobbeltliv med hemmeligt kontor, millionsvindel og en flosset fortid. Foto: Liselotte Sabroe

I dag viser det sig, at den 41-årige forretningsmand er meget mere end det.

Under den polerede overflade som succesrig it-direktør har Stein Bagger ført et dobbeltliv med hemmeligt kontor, millionsvindel og en flosset fortid, alt imens han dagligt er blevet fulgt rundt af sin personlige bodyguard, en tidligere narkodømt HA-rocker.


Langt fra hele sandheden

Stein Bagger er stadig far, men samtidig må forretningsforbindelser, medarbejdere, venner og familie i dag erkende, at de langt fra kender hele sandheden om Stein Bagger og hans tid som topchef i det krakkede it-firma IT Factory.

På få dage er forretningsmanden Stein Bagger blevet kendt som svindler, bedrager og løgner. Et billede som står i skærende kontrast til privatpersonen Stein Bagger.

Bag de flotte habitter, skinnende sko og den evige jagt på penge var den nu fallerede it-direktør kendt som en dedikeret familiefar.

Hverdagens udfordringer er blevet delt med den succesrige københavnske ejendomsmægler, Anette Uttenthal, som han blev gift med i 2003 ved et stille kirkebryllup i Norge.

At det blev et stille, privat bryllup hænger givetvis sammen med, at Stein Bagger aldrig har lagt skjul på, at målet var at holde privatlivet og arbejdslivet adskilt.

»Jeg har et godt venskab med mine kolleger. Men vi bruger så meget tid sammen, at vi har fået nok af hinanden, når arbejdsdagen er slut. Og så er den adm. direktør Stein Bagger én person, mens privatpersonen Stein Bagger er meget privat,« udtalte den nu forsvundne og eftersøgte it-direktør for nylig i et interview til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Arbejdsbi

Stein Bagger har gerne fremstillet sig selv som en arbejdsbi, der ofte bruger 80 timer om ugen på kontoret.

Ikke fordi han har været nødt til det, men fordi han elsker sit job. Men samtidig viser det sig nu, at den 41-årige arbejdsbi med hang til milliondyre biler som Porsche og BMW også har haft sin gang i rockerkredse.

I mere end et år har Stein Bagger haft den 42-årige HA-rocker Brian Sandberg, en tidligere bokser, som personlig bodyguard. At valget faldt på Brian Sandberg, skyldes givetvis, at Bagger og Sandberg kender hinanden fra træningsmiljøet.

Øger mystik

Oplysningerne er med til at øge mystikken omkring Stein Bagger. Men rockerbekendtskaberne er langt fra det eneste, som har gjort Mr. IT Factory til noget specielt. I dag tyder meget på, at Stein Bagger ikke kun har delt tilværelsen op i to.

Siden hans forsvinden sidste uge under en weekendferie i Dubai med sin kone, er der dukket et væld af oplysninger op, som viser, at Stein Bagger havde langt flere ansigter, end nogen overhovedet havde forestillet sig.

Ved siden af it-jobbet og familielivet har Stein Bagger haft et liv koncentreret i en attachemappe, som har gemt på et utal af leasing-kontrakter indgået med en række af Danmarks største banker.

Falske kontrakter som i dag er opgjort til at repræsentere en værdi i omegnen af 400 mio. kr. Penge, som burde være i IT Factory-kassen, men som er væk.


Falske kontrakter

Omfanget af bedrageriet illustreres ved, at Stein Bagger for nylig fandt det nødvendigt at leje et hemmeligt kontor, hvorfra han styrede de mange aktiviteter, som udadtil holdt liv i IT Factory.

For mange vil en sådan tilværelse sandsynligvis føre til ondt i maven og en urolig nattesøvn.

Udadtil har man dog aldrig kunnet mærke på Stein Bagger, at han førte et dobbeltliv. Det er således kun få uger siden, at han selvsikkert indtog podiet i forbindelse med en konference arrangeret af Dansk Erhverv. Temaet var ”Handlekraft skaber vækst”.


Gyldne råd


Med ambassadører og ministre bænket blandt tilhørerne underholdt Stein Bagger fra talerstolen med gyldne råd til virksomheder og driftige danskere om, hvordan man banker en virksomhed op af jorden, skaber jobs og tjener penge. Det skete samtidig med, at Stein Bagger bagefter kunne tage bilen hen til det hemmelig kontor og arbejdet med de fiktive kontrakter.

Hændelser som disse har været med til at øge mystikken omkring Stein Baggers person. Meget tyder dog på, at hovedpersonen selv aldrig har tillagt en lemfældig omgang med sandheden noget særligt.

Den norskfødte Stein Bagger har således præsenteret sig i erhvervslivet med et væld af eksaminer og diplomer.

En samling som på papiret har gjort den 41-årige forretningsmand til et naturligt førstevalg til at drive en virksomhed som IT Factory. Efterfølgende har det imidlertid vist sig, at Stein Bagger ikke blot har pyntet på sit cv. I stedet har han direkte løjet om bl.a. en MBA-titel, ligesom der er sået alvorlig tvivl om flere andre oplyste uddannelsesforløb.


Slingrekurs

I dag mødes oplysningerne med hovedrysten i erhvervskredse, mens familie og bekendte givetvis undrer sig.

Alligevel kræver det ikke mere end få klik på computeren for at se, at det ikke kun er på uddannelsessiden, at Stein Bagger har ført en slingrekurs.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen gemmer på alle oplysninger om tidligere og eksisterende firmaer og kredsen af personer omkring dem. Søger man på Stein Bagger, dukker der 23 selskaber op. En del af selskaberne optræder på grund af hans job i IT Factory. Alligevel viser en gennemgang af selskaberne, at Stein Bagger trods sine kun 41 år har optrådt i 17 selskaber, som i dag enten er gået konkurs eller blevet tvangsopløst af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Tilbage er seks selskaber, som fortsat holder næsen oven vande. Herunder to private investeringsselskaber.

Normalt ville en sådan hitliste få advarselslamperne til at blinke i finansverdenen, ligesom betegnelsen konkursrytter ligger lige for. Ikke desto mindre har den karismatiske it-direktør formået at styre uden om alle forhindringer for i stedet at fremstå som dansk it-branches ukronede konge.

Kronen på værket

Det hemmelige kontor, de falske uddannelser og den blakkede fortid i forretningsverdenen er dog småting sammenlignet med kronen på Stein Bagger-værket.

Da han torsdag sidste uge forlod sin kone i Dubai for at rejse til en hemmelig destination var det kun 24 timer før, en hidtil ukendt samarbejdspartner stod til at købe IT Factory for et milliardbeløb.

Umiddelbart en god handel, idet IT Factory i 2003 blev købt for blot to mio. kr. Problemet ved handlen er blot, at det tilsyneladende er endnu et af Stein Baggers kunststykker uden hold i virkeligheden.

I dag kommer oplysningerne om det planlagte salg fuldstændig bag på den øvrige ejerkreds i IT Factory, der aldrig har drøftet endsige accepteret et salg.

Det er historier som disse, der sætter utallige spørgsmålstegn ved, om Stein Bagger overhovedet har haft kontakt med jordoverfladen i tiden som it-direktør. Psykologer står på spring for at stemple manden som psykopat.

Forretningsforbindelser har travlt med at stemple manden som svindler. Venner ryster på hovedet, mens familien øjensynlig er knust.

Paradoksalt nok hævder Stein Bagger, at han sætter familien over alt andet.

Direkte adspurgt om hans største ønske til fremtiden, svarede Stein Bagger for blot to uger siden: »Det er bare at have det godt, være rask og have en god familie. Det andet er jo kun et arbejde, og når dagen er gået, må det jo heller ikke blive vigtigere.«

Tilbage er spørgsmålet om, hvad der egentlig er foregået inde i hovedet på den tidligere bodybuilder-model, mens han bevidst har drevet IT Factory tættere og tættere mod afgrunden. Svaret kender kun Stein Bagger, som i dag anklages for momssvindel, bedrageri for mindst 500 mio. kr. og er efterlyst af Interpol.

Tv: Bjarne Riis ramt af svindelskandalen

Tv: Se klip fra pressemødet

BRANCHENYT
Læs også