Danskere skal gøre nettet 10 gange hurtigere

Et dansk forskningsprojekt skal øge kapaciteten markant på internettet.

Hvem kunne ikke ønske sig en hurtigere adgang til internettet?Nu gør danske forskere noget ved det.Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Forskere fra Fonetik-enheden på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) går sammen med de to it-virksomheder TPACK og Enigma Semiconductor om at øge kapaciteten på internettet.

Formålet med projektet er at udvikle de nødvendige kredsløb til switching, individuel overvågning og båndbreddestyring af trafik fra flere tusinde kunder og tjenesteudbydere samlet på én Ethernet-forbindelse på 100 gigabit per sekund.

Helt konkret skal forskerne i gang med at lave linjekort til routere til IP-laget, der skal være i stand til at håndtere trafikmængder op mod 100 Gigabit per sekund mod de nuværende 10 gigabit per sekund.

"For mange almindelige internetbrugere er kravet til kapaciteten vokset med faktor 1.000 set over de seneste 10 år, og derfor er det på tide at udvide kapaciteten - især i byområderne," siger lektor Michael S. Berger fra DTU.

20-sporet motorvej
Netværks-forskningen har dog ikke direkte noget med slutbrugernes routere og internettrafik at gøre, men handler derimod om trafikken ude på det store internet.

"De lokale veje ud til slutbrugerne er pænt asfalterede, og vi kigger nu på, hvad man kunne kalde ringvejene rundt om byerne. Med projektet vil vi udvide ringvej 3 til, hvad der svarer til 20 spor for at kunne klare den store datatrafik," siger Michael S. Berger.

En del af projektet går også ud på intelligent trafikstyring af datamængderne.

"Det handler ikke kun om rå kapacitet, men i høj grad også om administration af data og skaleringen af databehovet," lyder det fra TPACK.

Forventninger om eksport-succes
Både TPACK og Enigma har i lighed med DTU store forventninger til projektet og har hver skudt omkring 15 millioner kroner i forskningspuljen, der når op på omkring 45 millioner, efter Højteknologifonden også støtter med 14,5 millioner kroner.

Efter udformningen af prototypen vil firmaerne givetvis skyde mange flere millioner kroner i det, fordi prototypen kan vise sig at være guld værd for teleleverandører som Ericsson, Alcatel Lucent og Nokia Siemens.

100 gigabit-teknologien forventes at være på markedet tidligst i 2012.

BRANCHENYT
Læs også