Aktier: C20-raket skyder det nye år i gang

De danske aktier skyder for alvor i vejret og ligger fredag middag med kraftige stigninger.

C20-indekset ligger 3,4 pct. højere i 256,06.

Investorerne spekulerer i, at de globale regeringstiltag vil hjælpe på at minimere effekterne fra den globale recession. Regeringen i Australien præsenterede torsdag en økonomisk hjælpepakke på 12 mia. dollar. Vestas og FLSmidth stiger pænt efter at have modtaget ordrer, mens NKT Holding og Genmab topper stigninger uden selskabsspecifikke nyheder.

NKT Holding ligger med største stigning i C20-indekset med en fremgang på 10,6 pct. til kurs 117, mens Genmab stiger 9,9 pct. til kurs 223.

Vindmølleproducenten Vestas modtog onsdag endnu en stor ordre til Kina for anden gang på få dage og er desuden være understøttet af en kraftig stigning i olieprisen onsdag. Der er tale om to ordrer med en total kapacitet på 100 MW til levering til to vindenergiprojekter i Kina. Olieprisen steg kraftigt onsdag med hele 14 pct. til 44,6 dollar pr. tønde og handles i skrivende stund i 42 dollar pr. tønde. Fredag morgen oplyste Vestas om en spansk ordre på 50 MW. Aktien ligger 6,8 pct. højere i kurs 324.

D/S Norden er i fokus, idet eksporten af jernmalm fra Indien til Kina blev mere end fordoblet i november i forhold til måneden forinden. Det viser en ny opgørelse. Kina lancerede fornyligt en gigantisk hjælpepakke på 586 mia. dollar med henblik på et stimulere økonomien. Aktierne i D/S Norden ligger 3,6 pct. højere i kurs 189,5.

FLSmidth modtog onsdag for anden dag i træk en ordre til divisionen FLSmidth Minerals på 330 mio. kr. på udstyr til et sulfid-kobberprojekt i CIS-området, som omfatter en række lande, der tidligere var en del af Sovjetunionen. Aktierne i FLSmidth er desuden understøttet af den fortsat gode udvikling hos mineselskaberne, som stiger kraftigt i takt med prisstigninger på diverse metaller og råvarer. Kobber og zink steg med over 5 pct. onsdag, mens nikkel steg med 9,2 pct. Aktien ligger 4,7 pct. højere i kurs 190.

Luftfartsselskabet SAS er med frasalg af datterselskaber og forhandlinger med medarbejderne om massive besparelser ved at gøre selskabet mere spiseligt for en køber. Samtidig udtrykker Lufthansa i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten sin klare interesse for det skandinaviske marked. Finanshuset Standard & Poors har hævet sin anbefaling af aktien fra "hold" til "stærkt køb". Aktierne i SAS ligger 14 pct. højere i kurs 29,4.

Den ordførende direktør hos Danske Bank, Peter Straarup, erkender nu, at den bogførte værdi af de irske bankaktiviteter skal ses efter i sømmene. En eventuel nedskrivning af den bogførte goodwill har dog ingen betydning for solvensen i Danske Bank. Det skriver dagbladet Børsen. Aktierne i Danske Bank ligger 2,9 pct. højere i kurs 53,5.

Medicinalselskabet Novo Nordisk planlægger at lancere diabetesmedicenen Liraglutide i Indien i 2010. Det skriver den indiske netavis The Economic Times. Vi arbejder på en marketingstrategi, som omfatter pris og promotion, siger en talsperson fra Novo Nordisk til The Economic Times. Novo Nordsik vurderer, at 41 mio. indere lider af diabetes. Aktierne i Novo Nordisk ligger 2,6 pct. højere i kurs 278.

Høreapparatproducenten William Demant ligger 5,7 pct. højere i kurs 231, selvom finanshuset Standard & Poors har sænket sin anbefaling af aktien fra "hold" til "sælg".
..

BRANCHENYT
Læs også