Aktier: Uensartet i USA trods nedjustering

De amerikanske aktiemarkeder lukkede torsdag uensartet, hvor specielt teknologiaktierne lå med den bredeste fremgang.

Stemningen fik et løft, efter at regeringen nåede frem til en aftale med Citigroup med henblik på at ændre på boliglån i et forsøg på at forhindre folk i at gå fra hus og hjem. Andre finansenheder ventes at lave lignende aftaler. Aftalen overskyggede lidt nedjusteringer fra Wal-Mart og Bed Bath & Beyond, mens Sears overraskede med en opjustering.

S&P 500 indekset lukkede 0,3 pct. højere i 909, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,3 pct. lavere i 8.742. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 1,1 pct. højere i 1617.

- Investorerne er begyndt at købe op i de faldende markeder, i stedet for at sælge i de stigende, sagde aktiechef Bill Groenveld hos Vfinance Investments til Bloomberg News. Der har været tale om et markedsskift efter panikken, som dominerede handlen i efteråret. Investorerne sælger ikke længere så hurtigt ud efter store gevinster og fortsætter heller ikke med at sælge ud efter store fald, bemærker aktiechefen.

Den amerikanske detailvaregigant Wal-Mart sænkede indtjeningsforventningerne til fjerde kvartal samtidig med, at giganten fremlagde salgsprognose for januar. Wal-Mart skrev, at det har været et besværligere forretningsmiljø end ventet i helligdagsperioden. Aktierne i Wal-Mart lukkede 7,5 pct. lavere i 51,4 dollar.

Kinesiske Lenovo, som er verdens fjerdestørste computerproducent, faldt torsdag hele 26 pct. til 1,91 HK dollar, efter at selskabet forudser det første kvartalvise tab i elleve kvartaler. Lenovo vil desuden skære 11 pct. af arbejdsstyrken væk, hvilket er ensbetydende med 2500 personer. Det er den globale recession, som rammer computersalget. Dell lukkede 1,1 pct. højere i 11,3 dollar, mens Hewlett Packard lukkede 0,5 pct. lavere i 37,6 dollar. Apple steg 1,9 pct. til 92,7 dollar.

Tøjdetailkæden Sears offentliggjorde, at indtjeningen i fjerde kvartal eksklusiv ekstraordinære poster vil lande på mellem 2,44-3,09 dollar pr. aktie, hvilket var væsentligt højere end konsensus, som lød på 1,92 dollar pr. aktie. Sears meddelte på trods af opjusteringen, at decembersalget i butikker, som har haft åbent i mindst et år, faldt 7,3 pct. efter at være blevet skadet af svagere efterspørgsel fra forbrugerne og dalende boligmarked. Selskabet spår den justerede indtjening pr. aktie i 2009 til at ligge mellem 1,27 - 1,9 dollar, hvor analytikerestimatet lød på 0,53 dollar. Aktierne i Sears lukkede 23,3 pct. højere i 50 dollar.

Den største amerikanske boligudstyrsforhandler Bed Bath & Beyonds offentliggjorde tal for tredje kvartal i onsdagens eftermarked. Selskabet oplyste om et faldende overskud for femte kvartal i træk og sænker dermed selskabets helårsforventninger, efter at kunder søgte mod storudsalg hos den konkursramte rival Linens n' Things Inc. Aktien lukkede alligevel 4,6 pct. højere i 26,7 dollar. Bed Bath & Beyonds forventer nu en indtjening på 1,50 - 1,56 dollar pr. aktie for året sammenlignet med den gennemsnitlige analytikervurdering på 1,59 dollar.

Der er opkøbsrygter i medicinalsektoren, hvor det amerikanske medicinalselskab Wyeth angiveligt ønsker at købe hollandske Crucell for 1,35 mia. dollar. Det oplyste anonyme kilder til Bloomberg News. Såfremt oplysningerne er rigtige, svarer det til en præmie på 31 pct. i forhold til onsdagens lukkekurs på Crucell. Et opkøb af Crucell giver god mening, idet det styrker Wyeths position inden for vacciner, som er et af selskabets fokusområder. Wyeth lukkede 0,4 pct. højere i 38,3 dollar.

Kort før lukketid fredag morgen ligger det brede japanske Nikkei 225 indeks 0,1 pct. lavere i 8.860.

BRANCHENYT
Læs også