Obligationer: Positiv stemning før arbejdsmarkedsrapport

Det danske obligationsmarked ligger fredag middag fortsat i positivt terræn forud for offentliggørelsen af den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport for december.

Opgørelsen ventes at tegne et dystert billede af den amerikanske økonomiske situation. Kursfremgangen kommer til trods for en positiv opgørelse over detailsalget i eurozonen i november. De europæiske aktiemarkeder ligger med små fald forud for det den amerikanske jobrapport.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, ligger fredag middag 0,12 point højere i kurs 104,40 med en effektiv rente på 3,40 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,15 point højere i kurs 92,15 med en effektiv rente på 4,88 pct.

- De dårlige nøgletal for eurozonen får investorerne til at spekulere i, at en rentenedsættelse på 50 basispoint er mere sandsynligt på det næste rentemøde, siger obligationsstrateg Giles Gale hos Royal Bank of Scotland til Bloomberg News. Dette understøtter fredag obligationsmarkedet, bemærker strategen.

Fredag morgen er der kommet tal for det tyske detailsalg i november, som viste en stigning på 0,7 pct. i forhold til et nedrevideret fald på 2,2 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en mindre fremgang på 0,5 pct. På årsbasis viste detailsalget et fald på 3,0 pct. i november sammenlignet med et oprevideret fald på 0,8 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en nulvækst i november.

Fredag formiddag kom der ligeledes tal for detailsalget i eurozonen, som overraskede positivt med en fremgang på 0,6 pct. i november i forhold til måneden forinden. Analytikerne havde ventet en nulvækst. På årsbasis faldt detailsalget 1,5 pct. i november, hvor analytikerne havde ventet et lidt større fald på 1,7 pct.

Det tyske centralbankmedlem Axel Weber er fredag blevet citeret for at sige, at den tyske BNP-vækst kan falde yderligere tilbage i forhold til den tidligere prognose fra den tyske centralbank, idet recessionen er blevet forværret de seneste par måneder. Tidligere prognose forudså, at den tyske BNP-vækst vil falde med 0,8 pct. i 2009, mens BNP-væksten vil stige med 1,2 pct. i 2010.

- Det sidste kvartal af 2008 kan have været værre, end vi havde forventet, sagde Axel Weber. Dette ville veje på vores vækstprognoser for det indeværende år, bemærkede centralbankmedlemmet.

Fokus er nu på amerikanske nøgletal, når den amerikanske arbejdsmarkedsrapport offentliggøres for december kl. 14.30. Opgørelsen får stor opmærksomhed efter novembers rystende jobtab på 533.000. Økonomerne venter, at december fastholder det ekstremt svage niveau med et jobtab på 525.000. Onsdagens ADP-jobindikator viste jobtab på 693.000 i december, men indikatoren har viste sig at være meget usikker i hele 2008. ISM-beskæftigelsesindikatoren peger i retning af et jobtab på 400.000, mens Jobless Claims peger i retning af et jobtab på 600.000.

BRANCHENYT
Læs også