Mistanken breder sig

I ugevis har IT Factory-svindlen alene været knyttet til selskabets tidligere direktør, Stein Bagger. Myndighederne åbner nu døren på klem for, at andre kan blive draget ind i sagen.

Foto: Colourbox & IT Factory, Kollage: Mattias Grøndal

I ugevis har bagmandspolitiet og kurator i konkursboet efter IT Factory bedyret, at Stein Bagger var eneste mistænkte i den opsigtvækkende svindelsag.

Men efter seks ugers efterforskning rettes søgelyset nu mod Stein Baggers fem meddirektører, IT Factorys revisionsfirma, KPMG, og den tidligere bestyrelse anført af den nu afgåede bestyrelsesformand Asger Jensby.

»Lige nu er det kun Stein Bagger, som er sigtet, men man kan sagtens forestille sig, at vi skal tale med en række personer i selskabets ledelse,« siger anklager i IT Factory-sagen, vicestatsadvokat Per Justesen.

Advokat Boris Frederiksen, der står i spidsen for oprydningen i det konkursramte it-firma, skærper også tonen.

Forløbet skal klarlægges
»De prioriterede opgaver er for øjeblikket at få klarlagt forløbet om revisionen i forhold til revisor og bestyrelse for at vurdere, om der er noget, de kan kritiseres for,« siger Boris Frederiksen.

Hverken anklagemyndigheden eller kurator i konkursboet nævner konkrete mistanker, men Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at bagmandspolitiet allerede før nytår afhørte tidligere IT Factory-direktører om deres eventuelle rolle i svindelsagen.

Iagttagere har længe undret sig højlydt over, at de fem direktører, der indgik i den daglige IT Factory-ledelse, på intet tidspunkt har opdaget eller undret sig over, at Stein Bagger ene mand formåede at slæbe ukendte millionordrer til huse.

Ordrer som efterfølgende har vist sig at udgøre 99 pct. af 2008-omsætningen, inden det hele ramlede.

Ligeledes har det vakt undren, at ingen i IT Factorys bogholderi var i stand til at opdage Stein Baggers leasing-cirkus, eftersom de hastigt voksende leasing-regninger blev betalt af IT Factory-kassen.

Selv om Stein Bagger stod for stort set hele salget, har det ikke forhindret de fem direktører i at indkassere millionlønninger, der selv for it-branchen var i særklasse.

Fåmælt finansdirektør


Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan f.eks. finansdirektør Jeanette Lorenzen, der har tætte forbindelser til Bagger-familien, angiveligt blev ansat til en årsløn på 3,4 mio. kr.

Efter at IT Factory-skandalen brød ud i lys lue, har såvel Jeanette Lorenzen som den øvrige ledergruppe valgt ikke at udtale sig i sagen. I stedet er de fem direktører krøbet i skjul bag en til lejligheden hyret advokat.

Bagmandspolitiet har afhørt i alt 25 personer, og ifølge politiinspektør Jesper Friedrichsen er hele den tidligere ledelse blandt de afhørte. Svindlen skønnes fortsat at have kostet en lang række leasingselskaber op mod 1,2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også