Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Rygernes sidste fristed står for fald

Rygerne på de små værtshuse skal slukke cigaretterne. Sådan lyder et kontroversielt forslag fra regeringens rådgivere.

De har brugt et år på at finde ud af, hvordan danskerne kommer til at leve længere og får flere raske leveår.

»Rygeloven har haft en formidabel effekt. Derfor er det oplagt at stramme den ved at afskaffe de dispensationer og undtagelser, der er i loven«, siger Mette Wier til Politiken.

Flere anbefalinger

Hun er formand for regeringens Forebyggelseskommission, der i marts kommer med et samlet sæt anbefalinger, skriver Politiken mandag.

»Mange politikere synes, det er kontroversielt med forbud og afgifter, men de kan ikke komme uden om at bruge de metoder, hvis de har en målsætning om at reducere den sociale ulighed i sundhed og få danskerne til at leve længere«, siger Mette Wier, der også nævner en højere afgift på tobak, chokolade, sukker og sodavand som mulige forslag.

Projektleder i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk siger til Politiken: »Politikerne bestemmer, hvordan landets love skal se ud. Men ud fra en sundhedsfaglig vurdering er der ingen tvivl om, at undtagelserne i rygeloven udgør en sundhedsrisiko for nogle mennesker - for eksempel når vi ser på de små værtshuse. Borgeren kan gå et andet sted hen, hvis han ikke bryder sig om røgen, men det kan bartenderen og de ansatte ikke. De er udsat for heftig passiv rygning, som udgør en risiko for deres helbred«.

Risikoen er ganske betragtelig, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Passiv rygning er nemlig årsag til, at 2.000 mennesker hvert år dør for tidligt, siger forebyggelseschef Hans Storm: »Derfor bør rygning foregå udendørs«, siger han til Politiken.

Forslaget får pulsen til at stige hos talsmand Søren Højbjerg fra Danmarks Rygerforening: »Det er en ren forbudskommission. De folk er så stangliderlige efter at foreslå flere forbud. Værtshusene er vores sidste bastion«, siger han til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også