Aktier: Amerikansk BNP gav lille løft i Europa

De europæiske aktieindeks har oplevet store udsving i løbet af fredagen.

Ved formiddagstid lå de europæiske aktieindeks i plus for en periode, men stemningen vendte, men senere ved eftermiddagstid fik den globale stemning dog et lille løft, da den amerikanske BNP-tilbagegang var mindre end ventet.

Det britiske FTSE 100 indeks falder 0,2 pct. til 4181, mens det tyske DAX 30 indeks taber 0,7 pct. til 4395. Det franske CAC40 indeks ligger 0,6 pct. lavere i 4184.

Ved eftermiddagstid blev den amerikanske BNP-opgøreslsen for fjerde kvartal offentliggjort, og BNP faldt 3,8 pct., hvilket dog var klart mindre end økonomernes forventninger på 5,5 pct. I tredje kvartal faldt BNP 0,5 pct.

Bankaktierne er under pres. Den irske regering afviser fredag ideen om "Bad bank"-metoden. I markedet har der siden onsdag været spekulationer og tale om, at staterne skulle oprette banker (bad banks), som skulle overtage byrden med dårlige aktiver fra de private banker. Den irske bank Allied Irish Bank falder 13,2 pct. til 1,18 pence. Den belgiske storbank Dexia er regnskabsaktuel, og det affødte et kursfald på 7,3 pct. til 2,46 euro.

Den tyske bank Commerzbank stiger 3,4 pct. til 3,65 euro, efter at banken afviser, at den har brug for nødlån fra staten.

Den schweiziske medicinalkoncern Roche forsøger igen at overtage biotekkoncernen Genentech. Roche lancerer et opkøbstilbud på 86,5 dollar pr. aktie i kontanter. Genentech lukkede torsdag i 84,09 dollar. Roche sidder på 55,8 pct. af aktierne i Genentech. Roche stiger 1,7 pct. til 163,2 euro.

Kobberpriserne er faldet yderligere, og det presset mineselskaberne BHP Billiton. BHP falder 6,8 pct. til 1189 pence. Olieprisen har fastholdt niveauet omkring 41 dollar pr. tønde for den amerikanske referenceolie, WTI. Den britiske oliekoncern BP falder dog 1,8 pct. til 490 pence. Oliebranchen er i søgelyset, efter at den amerikanske gigant Exxonmobil, som stiger 2 pct. i førmarkedet, har aflagt regnskab fra fjerde kvartal.

I Tyskland er der pres på kemikaliegiganten BASF, efter at Morgan Stanley sænker sit kursmål på BASF-aktien med 25 pct. til 30 euro. BASF-aktien falder 2,5 pct. til 23,05 euro.

BRANCHENYT
Læs også