Aktier: USA åbner med stigninger

Det amerikanske aktiemarked åbner højere, efter det længe ventede BNP-tal kom på bordet og overraskede positivt.

Ellers har dagen stået på flere store regnskaber blandt andet fra to af de store oliegiganter.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 0,3 pct. højere i 8.172. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 0,8 pct. højere i 1518.

Den amerikanske økonomi oplevede det største dyk i fjerde kvartal 2008 siden 1982, eftersom privatforbruget registrerede det værste fald siden efterkrigstidens æra, og tendens er tilbøjelige til at fortsætte i de kommende måneder, ifølge Bloomberg News. Den amerikanske BNP faldt 3,8 pct., hvilket er mindre end forventet. Analytikerne havde ventet et fald på 5,5 pct.

- Det ser ud til, at økonomien kommer til at bære et negative momentum i første kvartal, udtalte tidligere Fed guvernør Laurence Meyer, i et interview med Bloomberg Television.

Verdens største olieudvindingskoncern Exxon Mobile, offentliggjorde et regnskab for fjerde kvartal, hvor nettoresultatet faldt hele 33 pct., men indtjeningen pr. aktie overgik analytikernes forventning. Aktien stiger 1,6 pct. til 78,2 dollar. Indtjeningen pr. aktie eksklusiv ekstraordinære poster endte på 1,55 dollar, hvor analytikerne havde estimeret sig til 1,47 dollar. Exxon Mobile er blevet hårdt ramt af den globale økonomiske krise, hvor efterspørgslen efter brændstof er mindsket, hvilket har resulteret i et fald i olie-futuren på 56 pct. i kvartalet, hvilket er det største siden oprettelsen.

Den anden oliegigant Chevron aflagde også regnskab for fjerde kvartal, og det medfører et kursløft på 1,5 pct. til 71,7 dollar. USAs næststørste oliekoncern fik et fald i omsætningen på 28 pct. til 45,2 mia. dollar i indtægt i fjerde kvartal, hvilket var mindre end analytikerprognosen. Det blev til en EPS-indtjening på 2,44 dollar pr. aktie i kvartalet, hvilket var markant bedre ende analytikernes forventninger. Chevron modstrømmen, da de fleste har sænket investeringerne i kølvandet af oliepriserne deroute.

Verdens største producent af forbrugerprodukter, Procter & Gamble, offentliggjorde i regnskabet for andet kvartal et salg der faldt mere end analytikere havde anslået, eftersom privatforbruget dykkede og den stærkere dollar skadede det oversøiske salg. Omsætningen faldt 3,2 pct. til 20,4 mia. Det var under de 20,7 mia., som analytikernes estimat lød på. For hele året forventer selskabet, at salget vil falde så meget som 4 pct. grundet påvirkningen af valutakursudsving. Aktien åbner 2,9 pct. højere i 56,5 dollar.

Industrikoncernen Honeywell, som er medlem i Dow Jones 30-indekset, stiger 4,3 pct. til 34,1 dollar efter koncernen har aflagt regnskab for fjerde kvartal. Omkostningsbesparelser er årsag til at Honeywell øger indtægterne til 707 mio. dollar i kvartalet fra 689 mio. dollar. Omsætningen faldt 6 pct. til 8,7 mia. dollar.

BRANCHENYT
Læs også