Aktier: Novo holdt hånden under C20

Fredagen lagde negativt ud, men rettede sig kort efter, og forblev i positivt terræn resten af dagen.

Fredagen bød ellers på en række store regnskaber fra USA og tilmed BNP-tal, som stadig viste en hårdt kæmpende amerikansk økonomi. For C20 var torsdagens pæne regnskab fra Novo med til at holde hånden under indekset, som endte 2,2 pct. højere i 261,79.

- Det har været en besynderlig dag med meldinger i begge retninger. Den amerikanske økonomi viser, at den stadig har problemer med et fald i BNP på 3,8 pct. Dog var faldet mindre end ventet, hvilket alt andet lige er positivt. For C20 er det A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk som trækker op, hvor Novo-aktien bliver belønnet efter torsdagens flotte regnskab, udtalte chefrådgiver, Claus Paaske Larsen, fra Nordea.

Novo Nordisk hiver nu mere end 10 mia. kr. ned i pengekassen årligt og sender beløbet videre til aktionærerne i form af udbytte og aktietilbagekøb. Større opkøb er nemlig udelukket. Novo steg 4,2 pct. til kurs 312,5. I år hæver Novo således udbyttebetalingen med 33 pct., så hele 38 pct. af overskuddet gives tilbage til aktionærerne. Derudover køber Novo egne aktier tilbage for 6 mia. kr.

Kursmålet på Vestas blev sænket til 499 kr. fra 545 kr. af finanshuset Jeffries. Anbefalingen er dog stadig køb. Ydermere var der nyt fra den indiske konkurrent Suzlon, som måtte se en tilbagegang i ordrebogen for tredje kvartal, og som tilmed venter, at væksten i 2009/10 vil blive halveret til ca. 10-15 pct. Vestas faldt 1,7 pct. til 284,5 kr.

NKT steg 3,6 pct. til kurs 122. Gudme Raaschou ser det brasilianske Petrobras' ambitiøse investeringsprogram, der beløber sig til 175 mia. dollar frem til 2013, som et stærkt signal for NKT Flexibles. NKT indgik medio sidste år en rammeaftale om leverancer af offshore-rør med netop Petrobras på op til 1,4 mia. kr. mellem 2009-2011. Gudme Raaschou fastholdt sin anbefaling "akkumuler" og et kursmål på 140 kr.

Finanskrisen rammer kemikoncernen Auriga, som på den baggrund nedjusterer forventningerne til både 2008 og 2009 for så vidt angår omsætning og resultat. Auriga dykkede 16,7 pct. til kurs 102.

- Markedsforholdene har været præget af afmatningen i verdensøkonomien og tilbageholdenhed med placering af ordrer som følge af generel usikkerhed og den stramme kreditmæssige situation. Udviklingen har påvirket resultatet negativt i datterselskaberne i Latinamerika og CIS-landene og Europa, forklarede Auriga.

Kort inden lukketid ændrede Sydbankanalytiker Rune Majlund Dahl sine anbefalinger på Novozymes og Danisco. Analytikeren anbefaler at man går fra Novozymes, som steg 4,1 pct. til 466,5 kr. og over til Danisco som steg 2,1 pct. til 215 kr. Det skete efter at Novozymes kursmæssigt har klaret sit godt siden oktober.

BRANCHENYT
Læs også