Privatkunder ruineret af bankråd

Flere tusinde kunder risikerer økonomisk ruin på grund af dårlig bankrådgivning.

Foto: Colourbox Foto: Colourbox Colourbox

Afviklingen af Roskilde Bank har afsløret rystende forhold, hvor flere tusinde familier er efterladt i et privatøkonomisk mareridt efter mødet med deres bankrådgiver. Ifølge Forbrugerrådet er problemet ikke isoleret til Roskilde Bank. Det gør sig gældende for kunder over hele landet.

»Efter vores opfattelse er det et sektorproblem, som vi får indsigt i via Roskilde Bank, fordi den er tvunget til at lægge kortene på bordet i forbindelse med, at den bliver afviklet,« siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.

Kunder vist vintervejen
Roskilde Bank gik ned sidste år, og tre banker, Nordea, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank, opkøbte 21 af bankens filialer inklusive kunder. I denne uge meddelte de tre banker, at 6.000 privatkunder har så ringe en privatøkonomi, at de ikke er velkomne som kunder. Risikoen for bundløs gæld, der ikke kan betales tilbage, er for stor. Kundernes økonomiske problemer skyldes, at de har fået langt større lån til køb af bolig og værdipapirer, end deres økonomi kan bære. F.eks. har familier fået lov til at købe boliger til priser svarende til syv gange deres årsindkomst. Det er mere end dobbelt så store lån, som almindelig god bankrådgivning tilsiger, at kunder kan magte.

»Der er tale om alt for store lån til køb af hus eller lejlighed i forhold til kundernes økonomi. Lånene kan godt være på fem-seks-syv gange familiens årsindkomst, men jeg vil ikke generalisere,« siger Claus Christensen, pressechef i Nordea, som er overrasket over omfanget af kunder med store økonomiske problemer.

Arbejdernes Landsbank bekræfter, at kunder i Roskilde Bank har fået lån til køb af bolig svarende til seks-syv gange deres årsindtægt.

»Kunderne har fået uforholdsmæssigt store lån i forhold til deres økonomi. Der har været for stor en tillid til deres tilbagebetalingsevne,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Arbejdernes Landsbank.

Vokseværk

..

BRANCHENYT
Læs også