Dagbog fra Davos - 4

Ikke overraskende er det den globale finanskrise og økonomiske krise, der dominerer diskussionerne her i Davos.

Klimaforandringerne kræver mindst samme opmærksomhed, ikke kun på grund af problemets enorme omfang, men fordi løsningerne på den økonomiske krise må være miljømæssigt bæredygtige.

Klimaforandringer er ikke kun et miljømæssigt spørgsmål. De har stedse større økonomiske konsekvenser og er en medvirkende faktor bag årsagerne til stadigt flere konflikter. Kampen om ressourcer intensiveres og stadig flere mennesker tvinges til at flytte. Vores afhængighed af fossile brændstoffer er ikke kun dårlig for miljøet, men også afgørende for det politiske landskab såvel internationalt som i hvert enkelt land i verden.

I stedet for at konkurrere om adgang til olie og gasfelter, behøver vi konkurrence om at udnytte vedvarende energikilder som vind, sol og geotermisk energi. Teknologien eksisterer og bliver hele tiden bedre, men markedet er fortsat for lille, og investeringslysten er gidsel for volatiliteten i oliepriserne.

Det er tåbeligt, at vi stadig fumler omkring alt imens, at kloden på én gang varmes op såvel politisk som bogstaveligt, og alt imens beviserne vokser på den negative påvirkning, som fossile brændstoffer har på liv, helbred og fødevaresikkerhed. Vi behøver intet mindre end et globalt, grønt modstykke til Marshall-planen, der må indbefatte støtte finansiel som teknisk til at hjælpe de fattige lande med at tilpasse sig effekten af klimaforandringer. Uden denne støtte, kan der ikke skabes en fair løsning.

Her til morgen sagde fhv. vicepræsident Al Gore, at i et møde med rådgivere er præsident Obama »altid er den grønneste person i lokalet«. Intet kunne være mere opløftende, og de håb, der knytter sig til ham, er enorme. Tiden er kommet til beslutsomt politisk lederskab, men erhvervsledere og finansfolk, der alle har brug for at genskabe deres professionelle legitimitet, som så mange har sagt her i Davos, kan gøre væsentligt mere, end de gør. De visionære er stadig ensomme røster. Vi behøver seriøse forpligtelser, og jeg håber, at vi får dem at høre, før årsmødet i Davos slutter...

BRANCHENYT
Læs også