"Aldrig mere Davos"

Efter hver session i Davos udarbejder staben i World Economic Forum resuméer til glæde for deltagerne, da der pågår mange sessioner på samme tid.

Resuméet af debatten torsdag aften om situationen i Gaza opridser de synspunkter, der meget kontant blev leveret af Israels præsident Shimon Peres, FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, generalsekretæren for Den Arabiske Liga Amre Moussa og Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan endte med i vrede at storme ud fra Kongrescenteret i Davos og returnere direkte til Tyrkiet efterladende budskabet om, at han »aldrig vender tilbage til Davos«.

Udvandringen er sandsynligvis den enkeltbegivenhed, der vil komme til at karakterisere årsmødet 2008 i World Economic Forum. Alligevel er den ikke nævnt med ét ord i resuméet. Eneste reference for de indviede er den første sætning:

»Følelserne hænger uden på tøjet og meningerne stærkt delte i kølvandet på Israels nylige indtrængen i Gaza.«

Hvad de egentlig fik sagt
Tyrkiets premierminister Erdogan kaldte Israels præsident Peres »morder«.

»Præsident Obama må redefinere terror og terrororganisationer i Mellemøsten, og baseret på den nye definition må USA føre en ny politik over for Mellemøsten,« sagde Erdogan.

Hvis budskabet skal tages for pålydende, skal Israel stemples som en terrororganisation.

Dét tændte Shimon Peres af:

»Vi har været en nation i 60 år, og hvilken anden nation har på så kort tid måttet føre syv krige? Hvad ville du have gjort, hvis raketter var begyndt at regne ned over Istanbul? Præcis det samme, som Israel har gjort,« sagde en så ophidset Shimon Peres, at ordstyreren ikke turde bryde ind.

»Hundreder at Fatah-fanger er blevet smidt ned fra hustagene i Gaza. Dusinvis er blevet skudt i knæ og ben. Skolerne i Gaza er blevet et Gulag af palæstinensiske fanger. Dette er ikke mine ord. Jeg læser højt fra et brev skrevet af Fatahs generalsekretær. Gazas tragedie er ikke Israel, men Hamas. De har skabt et diktatur. Et meget farligt diktatur.«

BRANCHENYT
Læs også